Finansudvalg beder om udsættelse af beslutning

marsip 23-at 2005 15:47

Finansudvalget har efter en orienteringsrejse til Grønlandshavnen i Aalborg og i Esbjerghavn, besluttet at bede landsstyret om at udsætte beslutningen om hvilken havn der skal håndtere opgaven for Grønland de kommende år.

Finansudvalget mener at der mangler flere oplysninger, for at finde ud af hvad det er for en havn i Danmark Grønland skal benytte.

Finansudvalget efterlyser oplysninger om det nuværende aftalegrundlag i Aalborghavn, og i hvor lang periode der er behov for at forlænge aftalen.

Finansudvalget mangler også at vide hvad det er landsstyret har vurderet omkring Carl Bro A/S´s havneundersøgelse, samt samfundsøkonomiske beregninger for det grønlandske samfund og konsekvenserne af det.

Finansudvalget har under orienteringsrejsen til Danmark været opmærksomme på, at der er monopollignende tilstande i Aalborg havn.

Tilstande som ikke gavner de Grønlandske eksportvirksomheder, til at gennemføre billigere løsninger. Som for eksempel Royal Greenland, der ikke har muligheder for at videresende deres varer billigere.

Formanden for Finansudvalget Simon Olsen siger, at der burde være en grundigere undersøgelse af mulighederne af udskibningshavnene i Danmark.

- Vi mener ikke at de undersøgelser der har været indtil nu er nok, og vi har brug for flere oplysninger, siger Finansudvalgsformand Simon Olsen og fortsætter;

- Vi er meget spændte på at få af vide, de samfundsøkonomiske beregninger for det grønlandske samfund og konsekvenserne af det, når man vælger udskibningshavn.

Vi vil gerne i samråd med landsstyret, og derefter kan vi finde ud af, hvilken havn man skal beslutte sig for at benytte. Og beslutningen skal helst tage hensyn til alle og helst være retfærdigt for de fleste, siger Simon Olsen.

Han mener at det enten bliver Esbjerg eller Aalborg havn der vil blive foretrukket. Selvom Aarhus havn er attraktiv, så mener Simon Olsen at det er for langt og for besværligt at nå ned til Aarhus havn.

Men han mener også at der efterhånden er mere konkurrence blandt de to havne og på verdensplan.

Landsstyret har givet udtryk for, at de foretrækker Aalborg havn, og selvom finansudvalget ikke er direkte imod det, mener de stadigvæk, at der skal flere og grundigere undersøgelser til før man beslutter sig for, hvilken havn Grønland i fremtiden skal benytte, siger Finansudvalgets formand Simon Olsen.