Royal Greenland reagerer på forureningsanklager

marsip 17-at 2005 10:51

Her til morgen lukkede Royal Greenland midlertidigt produktionen af hellefisk på fabrikken i Ilulissat havn.

Beslutningen kommer på baggrund af en henvendelse fra Direktoratet for Miljø og Natur, der kræver bedre miljøforhold omkring produktionen. Direktoratet truer med ikke at forny fabrikkens miljøgodkendelse, hvis udledningen af fiskeaffald ikke forbedres.

Og der er noget om snakken. På varme dage lugter der nemlig rigtig slemt af rådden fisk i havnen, på hvis bund der ligger rester af års produktion af hellefisk og rejer. Nogle gange sidder der sågar kager af lugtende organisk affald på siden af fartøjerne i havnen, fortæller fiskerne.

Problemet er, at Royal Greenland fører fiskeaffald fra reje- og hellefisk produktion ud af Ilulissats snævre og lukkede havne bassin ved hjælp af en rørledning. Lige udenfor havnebassinet bliver de organiske rester taget af strømmen, der fører dem væk fra byen.

Men rørledningen er en skrøbelig konstruktion, og den er flere gange blevet revet over af drivis, med forurening til følge.

Samtidig er især inderhavnen i Ilulissat helt lukket af og afskærmet. Hvad der kommer ind, har en tendens til at blive der. Og det gælder ikke kun Royal Greenland affald, men også rester af fiskernes agn og hvad der nu ellers måtte ligge.

Royal Greenlands fabrik i Ilulissat har en miljøgodkendelse fra 1998 som gælder til 2006. Den indeholder også vilkår for udledningen af spildevand.

Men nu kræver Direktoratet for Miljø og Natur handling allerede fra i år, hvis miljøgodkendelsen skal fornys.

Og Royal Greenland har altså stoppet produktionen af hovedsynderen når det gælder affald, nemlig hellefisk, indtil de har fået arrangeret et møde, hvor de kan få at vide hvad direktoratet vil have dem til at gøre.