Øget produktion er lig med selvstændighed

marsip 14-at 2005 05:00

Der skal arbejdes på det helt lange perspektiv, hvis økonomien skal forbedres. Ellers bliver der ikke råd til større selvstændighed fra Danmark og EU. Det fremgår af Landsstyrets politisk-økonomiske beretning for 2005. Den har i år undertitlen ”Investering i vækst” 2005-2020.

- Produktionen skal op, og udgifterne ned, hvis Grønland skal være mere selvbærende, siger landsstyremedlem for finanser Josef Motzfeldt. Han påpeger, at Grønland er ilde stedt, hvis et flertal i Folketinget bestemmer at beskære bloktilskuddet.

- Så er vi på herrens mark. Det er ikke os der træffer den beslutning, selv om det handler om vores økonomiske råderum, siger Josef Motzfeldt. Bloktilskuddet udgør sammen med tilskuddet fra EU 60 procent af Landskassens omsætning

Landsstyrets politisk-økonomiske beretning foreslår en blanding af nedskæringer og besparelser i det offentlige. Desuden skal der satses langt mere på bedre og mere uddannelse, så mængden af kvalificeret arbejdskraft går væsentligt op. I alt skal uddannelsessektoren have tilført 400 millioner kroner før år 2013, ifølge landsstyret.

Landstinget skal tage stilling til den Politisk-Økonomisk beretning og dens visioner på forårssamlingen i år.