Hjemmestyret vil ændre lov om fangerbevis

marsip 10-at 2005 14:54

Grønlandske hundeslædeture er populære. Men turister i Grønland vil have den ægte vare. De vil ud og køre med hundeslæde hvor en rigtig fanger har fat i tøjlerne.

Men den nuværende lovgivning spænder ben. Fangerne skal dokumentere at mindst halvdelen af ens indtægter stammer fra jollefiskeri eller fangst. Ellers ryger erhvervsfangerbeviset.

Problemet bliver også fremhævet i den nye socio-økonomiske analyse af fangererhvervet. Med analysen er problemet dokumenteret og kan sætte lidt fart under arbejdet med at lave loven om. Sammen med Greenland Tourism håber Fangstdirektoratet på at kunne ændre bestemmelsen sådan at indtægterne fra turisme ikke påvirker muligheden for at beholde erhvervsbeviset. Ifølge Radioavisens oplysninger skal lovændringen træde i kraft fra 2006.

Og det vil være en stor hjælp. Dels for fangerne men også for turisterhvervet forklarer erhvervsfanger Martin Munck der er medejer af turistbureauet Nanu Travel i Ittoqqortoormiut.

- Dels vil fangerne have en sikker indtægt. Og for turismeerhvervet vil det være en stor fordel at kunne sikre sig grønlandske guider som har fangernes viden og erfaring. Det har importerede guider jo først efter flere år, siger Martin Munck. Han mener 50 procents reglen hæmmer fangernes indtjening.

- For at beholde sit erhvervsfangerbevis kan fangerne ikke arbejde i så høj grad med turisme som der i virkeligheden er behov for, vurderer Martin Munck.

Han mener fangerne kan tjene gode penge ved at være turistguider. Især den stigende interesse for trofæjagt på moskusokser kan supplere en fangers med op til 100.000 kroner om året.