I Nuuk åbnede IA sit landsmøde i Nuuk i dag. Under formandens beretning blev forsamlingen belært om demokratiets historie, om farerne ved tomme valgløfter og ved en ukritisk presse. Og partiformand Josef Motzfeldt benyttede samtidig lejligheden til at feje kritikken af ensprisreformen totalt af bordet:
- El- og vandpriserne fylder kun mellem fem og syv procent af husholdningernes udgifter og det er derfor helt ude af proportioner at tale om en sidestilling af G60 politikken. Det er en helt fejlagtig og misvisende fortolkning og fordrejning af kendsgerninger, lød den kontante melding fra Josef Motzfeldt.
Han mindede om at ensprissystemet var et levn fra kolonitiden. Det hæmmede udviklingen og satte en stopper for ønsket om at ville udvikle sig og stå på egne ben. Derfor var ensprisreformen bydende nødvendig, lød forsvaret fra partiformanden.
Josef Motzfeldt underviste også i dag forsamlingen i demokratiets historie. Ifølge IA’s partiformand blev ideen om folkets indflydelse undfanget i Athen for 2500 år siden. Og frem til i dag er det hvad der står øverst i IAs vedtægter, mindede Josef Motzfeldt om. Derfor også det store ønske om mere selvstændighed – et ønske der i dag er accepteret af alle partierne i Landstinget.
Men den kommende kommunalreform risikerer at sætte folkets indflydelse og nærdemokratiet under pres. Med fire store kommuner er det spørgsmålet om den teknologiske udvikling kan holde gang i kommunikationen mellem borgerne. Josef Motzfeldt opfordrede derfor landsmødet til at drøfte hvilke krav der skal stilles i forbindelse med kommunalreformen.
En anden vigtig ting landsmødet bør tage stilling til er de forandringer, fiskerne og fangerne står overfor i forbindelse med klimaændringerne. For det er vores allesammens forpligtelse, lød det fra Josef Motzfeldt. Han mener der skal arbejdes for at få oprettet en fond i FN-regi eller hos Arktisk Råd. Fonden skal så støtte fiskere og fangere i nød som følge af klimaændringerne.
Som en anden hundeslædefører slog Josef Motzfeldt med pisken og ramte partiets politiske modstandere der lever højt af valgflæsk. Det seneste eksempel var folketingsvalget der bød på en valgkamp med løfter uden indhold.
Og i den forbindelse var der også kraftige piskesmæld fra Josef Motzfeldt til medierne herhjemme.
- Pressen passer ikke sin rolle som demokratiets vagthund men er blot budbringer af glade budskaber uden kritiske analyser af valgflæsket, sagde Josef Motzfeldt under sin beretning, som høstede stående bifald fra de op mod 100 fremmødte i Nuuk forsamlingshus.