Østgrønland vil have fat i danske turister

februaarip 23-at 2005 14:06

Østgrønland skal profileres, så turisterne bliver flere, kommer i længere tid og lægger flere penge. På sigt skal Tasiilaq og Ittoqqortoormiit være den største destination i Grønland, siger Anders Stenbakken, der er direktør for Destination East Greenland.

Han vil også gerne have fat i danskerne, der lige nu primært rejser til Vestgrønland. Det kan for eksempel foregå som en kombination med et ophold i Island. At Østgrønland dermed går i direkte konkurrence med andre grønlandske kommuner, er kun sundt for alle, mener han.

- Det er jo ganske almindelig markedsøkonomi, der gør at vi alle sammen må oppe os lidt. Hvis der ikke er nogen ordentlig konkurrence, så bliver produkterne som regel for dyre og for dårlige, siger han.

Turisme er vigtigt for Østgrønland, der ikke har mange andre erhvervsmuligheder. For selv om mange af pengene ender hos aktørerne, så er der også nogle, der kommer ud i lokalsamfundene.

- Hvis vi kan være med til at turismen giver et bredere afkast til lokalsamfundene, så synes jeg, at vi har været med til at understøtte at vi kan bevare bygderne herovre, siger Anders Stenbakken.

Lige nu er der flest udenlandske turister i Østgrønland, og omkring halvdelen kommer som endagsturister fra Island. I alt modtager Østgrønland omkring 7000 turister om året.