Aqqaluk Lynge: Grønlandsk litteratur kan ikke hamle op med Island

februaarip 23-at 2005 13:08

Nordisk Råds Litteratur gik i år til islændingen Sjón, der blandt andet har skrevet sangtekster til sangerinden Björk og til Lars Von Triers ”Dancer in the dark”. Grønland var slet ikke indstillet til prisen i år, og vi kan slet ikke hamle op med islændingene, siger formanden for Grønlands Forfatterforening, Aqqaluk Lynge.

- Den eneste sammenligning man kan lave, er at både Grønland og Island har et begrænset sprogområde, men på alle andre områder er de meget længere fremme end Grønland.

Det til trods tror Aqqaluk Lynge på at litteraturen i Grønland kan komme på fode igen. Men det kræver en holdningsændring i samfundet, lige fra læser til landsstyre, vurderer formanden.

- Vi skal have flere læsere, butikkerne skal være villige til at sælge grønlandssproget tidsskrifter og de unge skal have mulighed for at læse det de godt kan lide, også op deres eget sprog.

Siden 1962, hvor Nordisk Råd oprettede litteraturprisen, har Island nu vundet prisen seks gange. Sverige er det land, der har fået prisen flest gange, nemlig 12. Bortset fra i år har den grønlandske Forfatterforening siden 1995 indstillet forskellige kandidater, men prisen, der er på 350.000 kr., er aldrig tilfaldet Grønland.