KNAPK og Nuka A/S lægger op til en diskussion omkring hvordan fangerne mest effektivt kan fange moskusokser. De foreslår en model fra Canada, hvor fangerne omringer dyret i grupper.
Om vinteren kan omringningen foregå på snescootere, hvor man får gennet dyrene ind i produktionsområdet ved Kangerlussuaq. Om sommeren kunne fangerne lokke dyrene derhen ved hjælp af lyde, foreslår Nuka A/S’ direktør, Tønnes Berthelsen.
- Formålet er at forkorte afstanden og tiden fra det øjeblik hvor dyret bliver skudt til det ender under slagterens kniv i Kangerlussuaq. Det vil betyde bedre kvalitet og mindre spildprodukt, fordi det hele sker under kontrollerede former.
Også i miljøorganisationen UPPIK har man diskuteret metoden med at omringe dyret inden det skydes. Og generelt vurderer formand, Jens Peter Lange, at det er en god metode, men at det skal gøres med omsorg og omtanke. Og så skal der en god portion tålmodighed til mens omringningen finder sted og dyret bliver ledt ind i produktionsområdet i Kangerlussuaq.
- Hvis dyret bliver stresset, så stiger adrenalinniveauet og kødet bliver af meget dårlig kvalitet, siger Jens Peter Lange.
Ligesom UPPIK har Fangstrådet diskuteret om hvorvidt den canadiske omringningsmetode med fordel kunne bruges her i landet. Indtil videre er de positivt stemte overfor forslaget, siger rådets næstformand, Svend Heilmann.
- Det er en interessant ide, og jeg er sikker på at kødet der bliver solgt til Nuka A/S vil blive af betydelig bedre kvalitet. Jeg er også sikker på at det vil være sikrere for fangerne på den måde, siger han.
Svend Heilmann siger samtidig, at det er meget vigtigt at tage fangerne med i diskussionen om hvordan det kan realiseres bedst muligt.