Sukkersyg fra bygd kan ikke få grøntsager

februaarip 11-at 2005 10:13

Johan Christiansen, som bor i en af Upernaviks bygder Kangersuatsiaq i Nordgrønland har sukkersyge, men har ikke mulighed for at få fat i grøntsager og frugter som anbefales til sukkersyge, fordi han bor i en bygd i islægsområdet.

- Jeg har ellers undersøgt mulighederne for at få fat i friske frugter og grøntsager fra Sisimiut, da jeg fik at vide at jeg skal spise mindst 10 kilo af disse hver 14. dag. Men jeg fandt ud af, at 10 kilo frugt og grønt hver 14. dag koster cirka 1500 kroner i fragt fra Sisimiut til Kangersuatsiaq.

Johan Christiansen forklarer, at fragten for 10 kilo frugt fra Sisimiut til Kangersuatsiaq koster 345 kroner pr. kilo. Derudover er der en afgift til yderdistrikter, og fragtafgiften fra Sisimiut til hans bygd lyder på 315 kroner. Derudover skal han også betale for fragten fra Upernavik til Kangersuatsiaq.

- Beregningen siger at jeg skal af med ca. 2500 kroner i alt, alene på fragten. Så hvis jeg ikke for hjælp, så har jeg ganske enkelt ikke råd, siger Johan Christiansen, der er pensionist. Han har forgæves prøvet at hente gode råd fra kommunen og Direktoratet for Sundhed om sit problem.

Johan Christiansen fortæller endvidere, at han på det seneste har været meget træt og taget på i vægt igen fordi han er nødt til at spise udelukkende grønlandsk kost. Læge og formand for Ernæringsrådet, Gert Mulvad har gode råd til Johan Christiansen:

- Når man har sukkersyge så det for det første vigtigt at man rører sig så meget som muligt. Det andet er at man spiser tre hovedmåltider, i lidt mindre portioner om dagen. Derudover er det vigtigt at man spiser små måltider mellem hovedmåltiderne. Det kan være kiks, tørfisk eller frugt i dåse. Aftenmåltiderne kan suppleres med varmede frosne grøntsager, siger Gert Mulvad. Han påpeger, at der på markedet i dag findes gode og næringsrige frosne grøntsager og frugt i konserves.

Gert Mulvad oplyser, at Ernæringsrådet, gennem den fødevarepolitiske redegørelse i Landstinget har foreslået, at fødevare-leverandørerne, butikkerne samt kommunerne indgår samarbejde omkring levering af især frosne grøntsager og grøntsager i konserves til yderdistrikterne.