Landsstyrets planer om indførelse af trofæjagt på isbjørne bringer stadig sindene i kog, ikke bare i udlandet men også herhjemme. En tidligere bjørnejæger advarer mod at indføre den form for jagt, mens en borgmester beroliger de bekymrede.
Den sidste tids debat om trofæjagt afslører en helt ny side af miljødebatten. Hvor diskussioner om miljø tidligere var baseret på udlandets kritik af Grønland og dermed en automatisk forsvarsreaktion fra grønlandsk side, så viser debatten om isbjørne at lejrene nu er delt på tvært af nationalitet.
En dansk biolog og en grønlandsk borgmester står side om side i forsvaret af trofæjagt, mens en grønlandsk forfatter og tidligere bjørnejæger og en international ekspert i handel med udryddelsestruede dyr står side om side i omsorgen for isbjørnene.
Lad os tage det sidste først.
Karl Siegstad er forfatter og var i sine unge dage fanger i Thule. Han advarer mod indførelse af trofæjagt fordi det vil skade Grønlands internationale omdømme endnu mere end det er i forvejen, og det vil ikke gavne fangerne, tværtimod vil det forværre deres situation endnu mere, mener han.
- Ligesom i tilfældet med store hvaler og narhvaler hviler verdens øjne på Grønland. I den situation er det meget uklogt at indføre turistjagt på isbjørnen, der i forvejen anses for at være truet af udryddelse, siger Karl Siegstad.
Dermed står han på linie med konsulent Birgit Sloth i CITES-sekretariatet. Hun arbejder til daglig med tilladelser til handel med udryddelsestruede dyr og hun advarede forleden i radioavisen om netop det samme.
Hvis vi ser på den anden side af debatten, nemlig de, der går ind for trofæjagt, så har vi biolog Thor Hjarsen, som fra starten af debatten udtrykte sin sympati for trofæjagt, men på den betingelse at der bliver indført kvoter på isbjørne. Den opfattelse deles af Qaanaaqs borgmester Naimanngitsoq Petersen fra IA.
- Det er meget vigtigt at forstå at trofæjagt ikke kan indføres uden at der også bliver indført kvoter på dyrene. Det vil betyde meget skrappe restriktioner, siger borgmesteren.
Naimanngitsoq Petersen mener at påstanden om at isbjørne er truet af udryddelse er helt hen i vejret. Som eksempel nævner han at man i Nunavut for nylig har fordoblet kvoten på isbjørne.
-Der er efterhånden så mange bjørne, at de kommer helt tæt på beboede områder, også her hos os i Thule-området, siger Qaanaaqs borgmester. Han mener at trofæjagt vil være en kærkommen indtægtskilde for det betrængte fangererhverv, og han maner til besindelse.
-Isbjørnejægere er ikke hvem som helst. Der er ikke mange af dem, og dem der er, er dygtige og kompetente fangere, der ved hvad de har med at gøre, siger Naimanngitsoq Petersen.
Direktoratet for fangst er nu i gang med at lave nye regler for isbjørnejagt og i dem indgår indførelse af kvoter. I dag har Hoffets pressechef i øvrigt meddelt, at dronning Margrethe ikke har modtaget brev fra Brigitte Bardot. Den franske miljøaktivist skulle ifølge Jyllands-Posten have skrevet et brev til dronningen hvor hun udtrykker sin væmmelse over planerne om at tillade isbjørnejagt for hvad hun kalder rige og blodtørstige turister.