Nuuk Kommunes forsøg på at komme arbejdsløsheden til livs – Virksomheden Nuuk - er i dag til eksamen, når kommunalbestyrelsen samles i eftermiddag og vurderer Virksomheden Nuuks årsrapport.
Og der visse problematiske ting i den aftale, der blev indgået i marts 2004 mellem Inulerisut A/S og Ramsdal A/S på den ene side og Nuuk Kommune på den anden. Management og Konsulentaftalen skulle regulere parternes samarbejde omkring opstarten og driften af Virksomheden Nuuk.
Og siden har der været en heftig korrespondance mellem jurister og embedsmænd. For hvor lovlig var aftalen egentlig? Tilsynsrådet mener at aftalen visse steder strider mod Styrelsesloven.
I aftalen står der blandt andet, at Virksomheden Nuuk ledes af Jens Lyberth, der er direktør i Inulerisut. Sådan et ansættelsesforhold kan man ikke lovligt etablere i en aftale mellem kommunen og et privat firma. Men hvis han skal have ledelsesansvaret for en kommunal forvaltning, som Virksomheden Nuuk er, så skal han ansættes i kommunen på almindelige vilkår. En kommune kan nemlig ikke uddelegere myndighedsopgaver. Det fremgår af korrespondance mellem Tilsynsrådets Sekretariat og Nuuk Kommune.
Tilsynsrådets Sekretariat gør samtidig opmærksom på, at Nuuk Kommune ikke kan udlicitere ansvaret for budgetter og regnskaber for Virksomheden Nuuk.
Ud over at Kommunalbestyrelsen i dag skal tage stilling til de rent juridiske spørgsmål, ja så skal de også se nærmere på de mere praktiske problemer, der har været i opstartsfasen.
Virksomheden Nuuk har udarbejdet en årsberetning, hvor det tydeligt fremgår, hvor mange arbejdsløse der har fået job efter at have været igennem Virksomheden Nuuk. Svaret er 15 ud af 145 indkaldte.
Ifølge årsberetningen så skal årsagen til det findes i, at de ansatte i Virksomheden Nuuk – ansatte der tidligere sad i den tidligere Arbejdsmarkedsafdeling – i år har skullet løse nogle anderledes opgaver end hidtil. Opgaver, som de ikke i tilstrækkeligt omfang har været kvalificerede til. Virksomheden Nuuk mener derfor at det er nødvendigt at medarbejderne omskoles til at varetage de nye opgaver.
Derudover har de 145 indkaldte arbejdsløse, der skulle gennemgå et personligt udviklingsforløb, været mere ressourcekrævende end først antaget. Resten har fået udarbejdet en profil mens andre har gået på kurser.
Nuuk Kommune har i alt mellem 400 og 500 ledige.