Stadig ingen afklaring om Grønlandshavnen

januaarip 09-at 2005 13:24

Mystikken om Grønlandshavnen i Aalborg bliver større. I slutningen af november afleverede konsulentfirmaet Carl Bro en rapport til Royal Arctic Line, der vurderer om Aalborg er den billigste løsning for transport af gods til Grønland.

Dengang ville ingen i rederiet udtale sig om rapportens indhold eller konklusioner. Og det vil de stadig ikke. Administrerende direktør i Royal Arctic Line henviste dengang til, at rapporten skulle behandles af Landsstyret, før han ville udtale sig.

Det blev den så i torsdags. Men oplysningerne bliver stadig holdt tæt ind til kroppen af rederiet der har forsyningspligten i Grønland. Direktøren vil nu ikke udtale sig af forhandlingsmæssige årsager. Han vil ikke uddybe med andet, end at Aalborg stadig er en mulighed.

I Landsstyret er de lidt mere åbne. Landsstyreformand Hans Enoksen fortæller Radioavisen, at det slet ikke var rapportens konklusioner, der skulle behandles torsdag. Det var slet og ret en status på Carl Bro undersøgelsen, som altså ifølge ham ikke er tilendebragt endnu.

Landsstyremedlem for infrastruktur Jens Napaattooq tilføjer, at Landsstyret torsdag bad om at få dobbelttjekket visse oplysninger og konklusioner i rapporten. Præcis hvilke eller hvorfor vides ikke, for ingen i Landsstyret er klar til at fortælle om hovedperspektivet. Nemlig om Grønland ifølge rapporten kunne få billigere varer, hvis de blev fragtet ud fra for eksempel Esbjerg.

Det eneste der med sikkerhed kan siges, er at Grønlandshavnen i Aalborg indtil andet besluttes, årligt står for 85 000 forsendelser til Grønland på alt mellem et kilo og et ton. At nordjyske virksomheder leverer 75 procent af de varer, der bliver afsendt til Grønland. Og at trafikken til Grønland er fundamentet for en større mængde arbejdspladser i Nordjylland, både på selve havnen og industrien.

Om Aalborg beholder den status får vi måske at vide til februar. Inden da skulle Landsstyremedlem for infrastruktur Jens Napaattooq nemlig have modtaget sine nye oplysninger, samt en klar udmelding fra Royal Arctic Lines bestyrelse om hvad de mener om sagen.