Allorfik udgiver selvhjælpsbog til spilafhængige

Flere bliver afhængige af at spille om penge, og for at hjælpe dem har behandlingscentret Allorfik nu oversat og udgivet en selvhjælpsbog på grønlandsk.
I 2005 udgjorde voksne spilafhængige fire procent. I 2014 er antallet næsten fordoblet til 7,2 procent. Foto © : KNR
Skrevet af Aviâja Kilime
22. juli 2019 13:26

Bedre internet her i landet giver ikke kun mulighed for at bruge Facebook og Youtube. Internettet bugner også af tilbud om at spille på alt lige fra poker til fodbold.

Det betyder, at flere bliver fanget af at spille og bliver spilafhængige.

- Flere og flere spiller. Det kan du se i befolkningsundersøgelsen, og vi kan se det i behandlingen, at flere og flere får et problem med spil, siger Birgit Niclasen, leder af Allorfik.

Derfor har behandlingscentret udgivet en bog, som kan hjælpe ludomaner ud af spilafhængigheden.

Foto © : KNR
- Det, jeg håber på, er at de mennesker, som kan se, at nu begynder det at tage overhånd, vil gå ind på vores hjemmeside og downloade bogen, siger Birgit Niclasen, leder af Allorfik.

- Det, jeg håber på, er at de mennesker, som kan se, at nu begynder det at tage overhånd, vil gå ind på vores hjemmeside og downloade bogen, siger Birgit Niclasen.

Flere bliver afhængige af spil

Bogen hedder ”Fri for Ludomani”, og den er skrevet af psykologen Henrik Tingleff. Bogen er oversat til grønlandsk, og kontorlederen i Allorfik forventer, at bogen kan være en hjælp for spilafhængige.

- Vi håber på, at vi har ramt rimelig bredt med den her bog, og vi har ramt, så folk kan se, hvad der er ideen med at komme ud af spilafhængighed, siger Birgit Niclasen.

De seneste år er antallet af spilafhængige i Grønland været stigende. I 2005 udgjorde voksne spilafhængige fire procent og er næsten fordoblet i 2014 til 7,2 procent, viser befolkningsundersøgelsen. Andelen, der havde haft problematisk spil på et tidspunkt i deres liv, var også steget fra 13 procent i 2005 til 20 procent i 2014.

Og det mærkes også i behandlingscentret.

- Folk, der har ludomani, er forfærdeligt kede af det og meget plaget af ikke at kunne styre deres spil. Det er sådan, at mange er decideret deprimeret, nogle enkelte får selvmordstanker, simpelthen fordi de har de her spilproblem, forklarer Birgit Niclasen.

Ifølge Birgit Niclasen ønsker mange spilafhængige selv at kunne gøre noget ved deres problemer.

Og det er vigtigt for Allorfik at give folk en mulighed til selvhjælp.

- Det er en reelt en kogebog i form af, hvordan man kommer ud af sin spilafhængighed. Så jeg håber da, at mange vil få gavn af den, siger hun.

Bogen kan downloades her.