Udsendte fra Arktisk Kommando skød angiveligt en fredet moskusokse i Grønlands Nationalpark i efteråret 2018, som de ellers er sat til at beskytte. ArkivfotoAssi: budgora/Flickr Creative Commons

Fredningsudvalg: Uacceptabelt at skyde moskus i Nationalparken

Inatsisartuts fredningsudvalg finder det uacceptabelt, at besætningsmedlemmer i søværnet er mistænkt for at have skudt en moskusokse og for at bryde reglerne i andre tre tilfælde i Nationalparken i Østgrønland.

Det er helt uacceptabelt, hvis en moskusokse er blevet skudt i Nationalparken, og derfor skal Naalakkersuisut orienteres. 

Det siger Doris J. Jensen (S), der er formand for Frednings- og Miljøudvalget i Inatsisartut. 

- Det er selvfølgeligt uacceptabelt, hvis loven overtrædes. Det skal den hverken af den grønlandske befolkning eller af besætningsmedlemmer i Søværnet, siger hun. 

Netop nu undersøger Forsvarskommandoen en sag, hvor besætningsmedlemmer fra et inspektionskib fra Søværnet er mistænkt i fire forhold, som skulle være sket i efteråret sidste år.

Det fremgår af en aktindsigt, som KNR har søgt i Forsvarskommandoen, som er den overordnede myndighed for det danske militær.

I aktindsigten står, at besætningsmedlemmer anklages for at være involveret i fire forhold, som alle skal være sket i sensommeren og efteråret sidste år.

AAMMA ATUARUK Umiarsuarmi alapernaarsuummi inuttat Nuna allanngutsaaliukkami umimmammik pisaqartut

Forholdene handler blandt andet om, at de anklagede skal have byttet sig til narhvalstænder med "uberigtigede varer", og at de under en fiskerikontrol skal have købt fisk. 

Det har ikke været muligt at få forklaret, hvad der menes med ”uberigtigede varer”, ligesom de nærmere omstændigheder om køb af fisk under en fiskeriinspektion heller ikke kan uddybes nærmere på nuværende tidspunkt.

- Det er selvfølgeligt trist at høre det, siger Doris J. Jensen.

Udvalget vil bede Naalakkersuisut om at rette henvendelse til den danske regering om sagen, så udvalget kan følge med i sagens gang.

Nationalparken i Øsgrønland er fredet, og der er derfor strikse begrønsninger på fangst i omtrådet. 

 

IsummersuutitNutaarsiassaateqarpit?

Nutaarsiassaateqarpit?

1717-imut SMS-erit, UNNIA allariarlugu kingornalu oqaluttuat allallugu.

Immersuivik atorlugu allaffigitigut knr.gl/1717

Emailikkulluunniit 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV-mi paasissutissat

TTV q 110 Ullut tamaasa nutaarsiassat

TTV q 400 Timmisartuutinissat
aallartussat tikitussallu

TTV q 300 Tv-kkut aallakaatitassat
tulleriiarnerat

TTV q 300 radiukkut allakaatitassat
tulleriiarnerat