Assi: KNR

Henrik Sandgreen ser stort potentiale i laserfiskeri efter rejer

Formanden i KNAPK, Henrik Sandgreen, gør status efter stort rejeseminar i Nuuk. Særligt islandske forsøg med laserfiskeri efter rejer, rummer potentialer, lyder det.

Kraftige grønne laserstråler skyder ud i mørket og paralyserer deres mål. Her er ikke tale om en scene fra en science fiction film, men derimod en ny  og måske banebrydende fiskemetode til rejer.

Metoden går ud på at sende stærke laserlys ned mod havbunden for at lokke rejerne op fra havbunden, og det er en metode, der rummer både økonomiske og miljømæssige fordele.

Det fortæller formand i KNAPK, Henrik Sandgreen, efter at islandske Optitog fortalte om deres erfaringer med metoden ved organisationens seneste rejeseminar i Nuuk.

- Bundtrawlet kan erstattes med laserlys, hvilket betyder, at vi kan afværge ødelæggelse af havbunden. Samtidig gør det, at man ikke behøver at bruge lige så meget brændstof, faktisk kan vi reducere brændstofforbruget til det halve ved denne metode, fordi vi ikke skal trække trawl henover havbunden, siger han.

Interesse fra Royal Greenland

Henrik Sandgreen understreger dog, at der ikke er truffet nogle konkrete beslutninger ved seminaret, men han håber, at lysfiskeriet på rejer går en lys fremtid i møde herhjemme.

- Personligt, synes jeg, at det er meget interessant, og det er en metode, der rummer store potentialer. Jeg er derfor glad for, at Geir Gudmundsson fra Optitog var med og kunne præsentere deres erfaringer på seminaret.

KNAPK-formanden fortæller videre, at der generelt var en positiv indstilling fra medlemmerne omkring tiltaget, også fra de store aktører.

- Jeg har fået vide, at Royal Greenland er interesseret i at se nærmere på metoden, men der er også flere mindre virksomheder, der har vist stor interesse for det og tilkendegivet, at de vil prøve metoden.

Til seminaret var der desuden indslag fra forskere fra Københavns Universitet og Havforskningsinstituttet i Norge.

IsummersuutitNutaarsiassaateqarpit?

Nutaarsiassaateqarpit?

1717-imut SMS-erit, UNNIA allariarlugu kingornalu oqaluttuat allallugu.

Immersuivik atorlugu allaffigitigut knr.gl/1717

Emailikkulluunniit 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV-mi paasissutissat

TTV q 110 Ullut tamaasa nutaarsiassat

TTV q 400 Timmisartuutinissat
aallartussat tikitussallu

TTV q 300 Tv-kkut aallakaatitassat
tulleriiarnerat

TTV q 300 radiukkut allakaatitassat
tulleriiarnerat