Forfatningskommissionen har nedlagt arbejdet på anden måned

Forfatningskommissionen er gået i stå, blandt andet fordi der er opstået tvivl om, hvem der egentlig kan være medlem af kommissionen.

Der er igen ballade om forfatningskommissionen. Den har nemlig ikke arbejdet siden begyndelsen af november sidste år, oplyser kommissionens formand til KNR.

- Kommissionens arbejde er foreløbig stoppet, da man ikke ved, hvordan kommissionens sammensætning skal være, siger Vivian Motzfeldt (S).

Problemets kerne er ifølge formanden, at Atassuts ene medlem af kommissionen, Mala Høy Kuko, er skiftet fra Atassut til Siumut, og dernæst har et af IAs to medlemmer søgt orlov fra Inatsisartut.

Hansen: Kommissionen har brug for en formand, der vil arbejde for forfatningen

Det drejer sig om IAs Ane Hansen, der har søgt orlov fra Inatsiartut for at passe sit job som borgmester i Kommune Qeqertalik. Og det har altså fået kommissionen til at nedlægge arbejdet. Ifølge Vivian Motzfeldt afventer kommissionen, at Naalakkersuisut afklarer, hvem der har ret til at være medlem af kommissionen.

AAMMA ATUARUK Tunngaviusumik inatsisissaq pillugu isumalioqatigiissitaq sulinerusariaqarpoq

IAs Ane Hansen er stærkt utilfreds med, at kommissionen er gået i stå, og hun er heller ikke tilfreds med den måde, som formand Vivian Motzfeldt har håndteret sagen på:

- Kommissionen har brug for en formand, der vil arbejde for indholdet i forfatningen, og ikke en formand der nedlægger sit arbejde, fordi man kun vil have inatsisartutmedlemmer siddende i kommissionen, siger Ane Hansen til KNR.

Motzfeldt: Vi venter på afklaring

Ifølge Vivian Motzfeldt har kommissionen henvendt sig til Naalakkersuisut den 5 november for at få afklaret problemstillingerne omkring Mala Høy Kuko og Ane Hansen og venter på svar, før kommissionen kan arbejde videre.

Vivian Motzfeldt kan ikke henvise til, hvor i kommissoriet, der danner grundlag for kommissionen, det står, at medlemmer i kommissionen skal være medlemmer i Inatsisartut.

AAMMA ATUARUK Isumalioqatigiissitaq nunatta naalagaaffinngornissaanut sulissutiginnilersoq

Det er langt fra første gang, at der er heftig debat om kommissionen. Lige fra kommissionens nedsættelse har der været tvivl om, hvorvidt den vil følge kommissoriet og lave en forfatning i to tempi, således at en del af forfatningen kan træde i kraft under Selvstyret, og en anden del kan træde i kraft, når og hvis Grønland bliver en selvstændig nation.

Vivian Motzfeldt afviste fra begyndelsen at ville lave en forfatning i to tempi. Ifølge planen skal kommissionen aflevere et udkast til en forfatningen inden årets udgang.

IsummersuutitNutaarsiassaateqarpit?

Nutaarsiassaateqarpit?

1717-imut SMS-erit, UNNIA allariarlugu kingornalu oqaluttuat allallugu.

Immersuivik atorlugu allaffigitigut knr.gl/1717

Emailikkulluunniit 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV-mi paasissutissat

TTV q 110 Ullut tamaasa nutaarsiassat

TTV q 400 Timmisartuutinissat
aallartussat tikitussallu

TTV q 300 Tv-kkut aallakaatitassat
tulleriiarnerat

TTV q 300 radiukkut allakaatitassat
tulleriiarnerat