Medieforsker: Usædvanligt at stævne ekspert for udtalelse

Det er usædvanligt, at en kommune vælger at stævne en professor for en udtalelse, som han er kommet med til et nyhedsmedie.

Sådan lyder det fra en medieforsker fra Roskilde Universitet, som frygter, at det vil gå ud over mediernes arbejdsforhold. 

- Hvis kommunale instanser skulle stævne eksperter eller andre kilder for den sags skyld, hver gang de var kritiske overfor kommunen, så ville de have utroligt travlt, siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Tirsdag kom det frem, at Kommuneqarfik Sermersooq har stævnet professor Ole Helby Petersen fra Roskilde Universitet for en udtalelse til avisen Sermitsiaq tilbage i august.

Her sagde han, at argumentet om, at den eksterne finansiering vil skabe luft og råderum i kommunens anlægsbudgetter, er et falsk argument. Netop den udtalelse vil kommunen have Ole Helby Petersen til at anerkende, at han ikke har ret i.

AAMMA ATUARUK Professori Siorarsiorfik pillugu oqaaseqartoq Sermersuup eqqartuussivilersuukkaa

Normalt for en ekspert

Men ifølge medieforskeren fra RUC er der intet underligt i, at professoren har udtalt sig på baggrund af materiale, som mediet har præsenteret for ham.

- Og det er en helt normal praksis som ekspert, at man laver sådan nogle vurderinger. Hvis man ikke kan lave sådan nogle vurderinger på basis af forelagt materiale, så vil jeg sige, at journalistik bliver en lidt mere vanskelig disciplin, siger han.

Mads Kæmsgaard Eberholst undrer sig derimod over, at Kommuneqarfik Sermersooq ikke vælger at gå efter selve mediet, som i sidste ende er ansvarlig for, hvad de vælger at bringe. Kilderne har sjældent redigeringsret over, hvad de bliver citeret for.

- Så derfor virker det lidt forhastet, at man går ind og stævner et individ, altså en professor i det her tilfælde. Der med basis i sin forskning har vurderet denne sag til at være, som den nu er, siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Også afdelingsleder for journalistik på Ilisimatusarfik i Nuuk kalder det en drastisk beslutning, hvor kommunen løber en stor risiko.

- Tænk hvis Lars Møller Sørensen ikke får ret, siger afdelingsleder Naja Paulsen.

AAMMA ATUARUK Sermersuup Siorarsiorfimmi suliniummut naleqqussaanissani piareersimaffigigaa

Kan få store konsekvenser

Hvis kommunen vinder sagen, så frygter Mads Kæmsgaard Eberholst, at det i fremtiden vil påvirke medier i hele Rigsfællesskabet.

- Hvis de får held med denne her stævning, så vil det være relativt problematisk med det kildeforhold, som man især som ekspertkilde har i forhold til medierne, siger medieforsker fra Roskilde Universitet, Mads Kæmsgaard Eberholst.

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, har ingen kommentarer til stævningen. Hun henviser til, at det er en ren administrativ beslutning.

Det var tirsdag ikke muligt for KNR at få fat på kommunaldirektør Lars Møller Sørensen for en kommentar.

IsummersuutitNutaarsiassaateqarpit?

Nutaarsiassaateqarpit?

1717-imut SMS-erit, UNNIA allariarlugu kingornalu oqaluttuat allallugu.

Immersuivik atorlugu allaffigitigut knr.gl/1717

Emailikkulluunniit 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV-mi paasissutissat

TTV q 110 Ullut tamaasa nutaarsiassat

TTV q 400 Timmisartuutinissat
aallartussat tikitussallu

TTV q 300 Tv-kkut aallakaatitassat
tulleriiarnerat

TTV q 300 radiukkut allakaatitassat
tulleriiarnerat