Professor: Giv dog Grønland en undskyldning

Der skal ryddes op i den belastede historie mellem Grønland og Danmark, mener formanden for naalakkersuisut, Kuupik Kleist, der i dag er rejst til Danmark for blandt andre at mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen.
septembarip 14-at 2009 17:38

Kuupik Kleist vil have en værdig afslutning på nogle af de krænkelser, som Danmark gennem tiden har påført Grønland. Et eksempel er er eksperimentet fra 1950'erne, hvor grønlandske 22 børn blev tvangssendt til Danmark i familiepleje og aldrig vendte tilbage til deres familier.

I dag siger professor i antropologi ved Københavns Universitet, Jens Dahl, at en undskyldning vil være en symbolsk handling, men den vil være et udtryk for, at man fra dansk side tager ansvar for historien og de lidelser, der er påført befolkningen i Grønland, og samtidig viser respekt for det nye selvstyre, der markerer et nyt kapitel i den dansk grønlandske historie.

Jens Dahl mener samtidig, at en undskyldning kan være med til gøre op med de traumer, som mange i Grønland stadig lider under. Han henviser til de undskyldninger som Canada og Australien har givet deres oprindelige folk for lignende historiske tilfælde.

Og han forklarer, at der i 50'erne og 60'erne skete en kraftig befolkningskoncentration, hvor store dele af befolkningen blev tvunget væk fra bygderne og ind til byerne. Og det har påvirket alle grønlændere. Og det har også påvirket de efterfølgende generationer.

- Det parti, som Kuupik Kleist tilhører, kom netop til verden på et meget kraftigt opgør med den politik og de konsekvenser, som den medførte.

På spørgsmålet om hvordan det har påvirket de efterfølgende generationer, siger Jens Dahl, at man taler om det, der laves musik om og man bliver ved at med at tale om det. Selv i dag, hvor det nye landsstyre er begyndt at diskutere om alle bygderne skal blive ved at eksistere, så rejser der sig et ramaskrig i Grønland. Der er virkelig tale om følsomt område, der ligger dybt hos størstedelen af befolkningen.

- Jeg synes, at den danske regering skal forholde sig til det moralske i en undskyldning. I forbindelse med tvangsflytningen af beboerne i Thuleområdet i begyndelsen af 1960'erne bad man også om en undskyldning. Men den daværende statsminister sagde nej til at give en sådan undskyldning. Men i dét tilfælde forelå der en militær situation. I det her tilfælde foreligger der ikke nogen militær situation. Så jeg ser ingen grund til, at Danmark ikke skal give en undskyldning, siger profesor Jens Dahl.