Antropolog: Danmark trænger til at få set sin historie efter i sømmene

Sagen om Eksperimentet i 1951 skal undersøges grundigt. Det mener museumsinspektør på Dansk Forsorgsmuseum, Maria Rytter. Derfor foreslår hun nu, at museet sammen med Grønlands Nationalmuseum går sammen om en undersøgelse og en udstilling i henholdsvis Grønland og Danmark. Nationalmuseet er positiv. Og det kan sætte gang i en statslig kulegravning, siger Maria Rytter.
Allattoq Karsten Sommer
aggustip 06-at 2009 16:16

- En god måde at formidle en svær historie på er faktisk at gøre det via museumsudstillinger. Der er også den mulighed, hvis to museer går sammen i Danmark og Grønland, at man så kan få lave en undersøgelse - i hvert fald en første undersøgelse af sagen. Det vil sætte fuld blus på denne her historie, siger Maria Rytter, der er antropolog, historiker og museumsinspektør på dansk forsorgsmuseum.

Efter at Radioavisen har gjort hende bekendt med sagen om Eksperimentet i 1951, der aldrig er blevet grundigt belyst, foreslår Maria Rytter nu, at Dansk Forsorgsmuseum sammen med Grønlands Nationalmuseum laver en undersøgelse og derefter udstillinger i Grønland og Danmark om den skæbnesvangre historie. En undersøgelse, der måske kan føre til en statslig kulegravning og en officiel undskyldning.

- Vi har brug for at set vores historien efter i sømmene - det er der slet ingen tvivl om - så vi kan få gjort op med historien, får kigget på det med friske øjne, og kan komme videre, mener Maria Rytter.

Og det er museumsinspektør på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, Daniel Thorleifsen, enig i. Derfor er han positiv over forslaget om en fælles undersøgelse.

- Dette emne er meget interessant set i lyset af, at vi nu har indført selvstyre. Når man tager sådan nogle emner op, så er det klart, at det har en dimension, der hedder forsoning. Vi skal forsone os med vores historie, så vi kan debattere det i offentligheden og tage stilling til det og på den måde komme videre i vores udvikling, siger Daniel Thorleifsen.

Dansk Forsorgmuseum vil, når ideen har været omkring bestyrelsen, sende en officiel henvendelse til Grønlands Nationalmuseum. Maria Rytter håber på, at samarbejdet og undersøgelsen kan begynde allerede i løbet af næste år.