ICC: Grønland og Danmark har brug for en "sandhedskommission"

Inuit-organisationen ICC bringer nu forslaget om en sandhedskommission tilbage på dagsordenen, i sagen om "Børneeksperimentet" i 1951. Flere af børnene selv, som i dag er voksne, samt familier og eksperter peger på, at de har krav på en undskyldning fra staten, ligesom oprindelige folk i Australien og Canada har fået det for lignende overgreb.
Allattoq Karsten Sommer
aggustip 05-at 2009 14:36

Det er ICC enig i. Men formand Aqqaluk Lynge siger samtidig, at der skal mere til:

- Sådan som man gjorde for 60 år siden, var jo rent formynderi overfor forældre og børn, og på den måde har vi også mistet nogle af vore egne, fordi de er blevet tvangsflyttet til en anden kultur og på den måde har mistet deres egen identitet. Det er den største ulykke ved sådan en sag.

Siger Aqqaluk Lynge og henviser til blandt andet ekperimentet i 1951, hvor 22 grønlandske børn blev udvalgt som eliteelever i det nye danske skolevæsen. De blev fjernet fra forældre og familie, sendt til Danmark, og kom senere på børnehjem eller blev bortadopteret til danske familier. Hvordan det kunne ske, har myndighederne aldrig forklaret. Men både de implicerede og eksperter peger på, at der er behov for en officiel dansk undskyldning. Det er ICC enig i, men en undskyldning kan ikke stå alene, siger Aqqaluk Lynge.

- Jeg synes, at de skal give en undskyldning, og der skal også være en erstatning og en retssag omkring det her forhold. Men spørgsmålet er, hvordan vi i Grønland finder ud af at sætte ting på plads om vores kolonihistorie. Det er egentlig en sandhedskommission, der er brug for. Ideen kommer op, hver gang vi diskuterer det her forhold, for grønlændere og danskere har aldrig gennemført en "terapeutisk diskussion" om det her spørgsmål, fordi det gør for ondt på os alle sammen.

Det sagde formand for ICC i Grønland, Aqqaluk Lynge. I morgen fortsætter vores serie om eksperimentet i 1951. Meget tyder nemlig på, at den nu sætter gang i en historisk undersøgelse af sagen.