Søster kræver en forklaring om eksperimentet

Vi har nu i en uges tid i Radioavisen bragt en serie historier om 22 børn der i 1951 blev valgt til et eksperiment, og sendt til Danmark, hvor de mistede deres familie, sprog og identitet. Deres familier i Grønland, blandt andet søskende, har aldrig fået en forklaring om eksperimentet. En søster til den nu afdøde Henrik Raaschou, Kiistaaraq Enoksen, har brug for en forklaring.
Allattoq Oline I. Olsen
aggustip 04-at 2009 11:29

- Der blev ikke forklaret noget dengang. Jeg husker heller ikke noget fra hans afrejse til Danmark. siger Kiistaaraq Enoksen, om dengang Henrik Raaschou blev valgt til at deltage i eksperimentet. Henrik Raaschous mor blev enke, da hun var gravid med ham og hun blev dengang alenemor til fire børn. Henrik blev som 2-3 årig sendt til børnesanatoriet i Maniitsoq på grund af sygdom, og derfra blev han sendt til Danmark, fordi han blev valgt til at deltage i eksperimentet i 1951. Hans mor fik et brev fra Grønlandsdepartementet i 1953, hvor der er nogle papirer om adoption, som hun underskrev, men det er uklart om hun var klar over hvad der var foregået og om hun forstod betydningen af brevet.

- Men lang tid efter begyndte vores mor at lede efter ham. Hun sendte breve afsted til Danmark. vist nok til ministeriet, det var i slutningen i 1950'erne. På den måde fandt hun ud af hvor Henrik var i Danmark, siger Kiistaaraq Enoksen. Hun forstår ikke hvorfor han aldrig vendte hjem igen, og hendes mor har aldrig været åben om hvad der skete, derfor har Kiistaaraq gisnet om tingene i årenes løb.

- Måske kom Henrik i pleje så snart han ankom til Danmark og endte som adoptivbarn, men jeg ved simpelthen ikke hvad der var sket, siger Kiistaaraq Enoksen. Af de 22 børn, der blev sendt til Danmark blev seks af børnene på mystisk vis bortadopteret til deres danske plejeforældre. Plejefamilier med gode forbindelser eller advokater der kunne føre deres sag, førte til at Henrik Raaschou blev adopteret og først i 1976 genså han sin mor, under en rejse med en højskole.

- Dengang i 1976 var han på højskole, og på den måde kom han til Sisimiut med sine klassekammerater. Og her fik han chancen for at lede efter sin mor, og han fik lige mødt os for en kort stund, fordi han skulle sejle igen. Derefter kom han tilbage i 1977. Vi talte ikke meget om, hvorfor han i sin tid blev sendt til Danmark. Men vi var utrolig glade og lykkelige over at han kom tilbage. Siger Kiistaaraq Enoksen

Selvom Henrik Raaschou senere i livet vendte tilbage til Grønland og fandt sine familie, så mener hans søster at der mangler en forklaring.

- Jeg ønsker en forklaring på hvorfor han og de andre børn skulle til Danmark, den præcise grund til at de skulle væk. Og det er specielt med min afdøde mor i tankerne, jeg ønsker en forklaring, for vi ved ikke hvorfor eller hvilke grunde der er i forbindelse med eksperimentet, siger Kiistaaraq Enoksen. Hun støtter kravet om en undskyldning fra Staten, sådan som en af deltagerne i eksperimentet har krævet.