Assi: Wikimedia/Wikipedia

Trump giver fredeligere Arktis

Arktis bliver sandsynligvis fredeligere efter amerikanerne har valgt Donald Trump til præsident, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Donald Trump har i løbet af valgkampen været mere positivt indstillet overfor Rusland end sin modkandidat Hillary Clinton. 

Og det vil ifølge Mikkel Vedby Rasmussen mindske spændingerne mellem Rusland og USA i Arktis.

- Med Trump som præsident, så bliver der mere fredeligt i Arktis. Fordi Trump formentlig vil lave en aftale med Vladimir Putin i Moskva, som betyder, at Arktis ikke vil være et sted, hvor Rusland og USA kan komme op at slås, siger han.

Læs også Vi skal have styr på, hvad republikanernes politik er

En sådan aftale vil betyde friere rammer for Russerne i Arktis, selvom der vil være grænser, mener Mikkel Vedby Rasmussen.

- Jeg har svært ved at se, at noget af det russerne vil have, der for alvor udfordrer amerikanske interesser omkring Alaska eller Grønland. Så ja, jeg tror, at russerne vil få længere snor, men det betyder ikke, at de vil få en uendelig længde snor, siger han.

Mens forholdet mellem USA og Rusland kan give færre spændinger i Arktis, så vil der i stedet komme mere fokus på Kinas aktiviteter.

Læs også Trump: Jeg lover at være præsident for alle amerikanere

USA er nemlig ikke så interesseret i, at Kina skal få fodfæste i Grønland og resten af Arktis.


Og selvom det har været sådan i noget tid, så vil opmærksomheden på Kinas bevægelser blive styrket med Trump som præsident, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

- Man må forvente lidt mere konfrontation mellem USA og Kina efter valget af Trump. Og det vil forplante sig i, hvor morsomt, Washington synes, det er, at Beijing har investeringer i for eksempel Grønland, siger han.

Isummersuutit

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartut Ukiakkut AtaatsimiinneratNutaarsiassaateqarpit?

Nutaarsiassaateqarpit?

1717-imut SMS-erit, UNNIA allariarlugu kingornalu oqaluttuat allallugu.

Immersuivik atorlugu allaffigitigut knr.gl/1717

Emailikkulluunniit 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV-mi paasissutissat

TTV q 110 Ullut tamaasa nutaarsiassat

TTV q 400 Timmisartuutinissat
aallartussat tikitussallu

TTV q 300 Tv-kkut aallakaatitassat
tulleriiarnerat

TTV q 300 radiukkut allakaatitassat
tulleriiarnerat