Assi: Camilla Hylleberg

Koalitionen enig om lufthavne

En ny aftale mellem Naalakkersuisut og de tre koaltionspartier slår fast hvilke lufthavne der skal laves, hvor lange de skal være og hvordan de skal finansieres.

Investeringen i de kommende lufthavne kommer til at blive prioriteret ud fra hvilke projekter, der er økonomisk mest attraktive.

Indtægter fra dem skal herefter være med til at finansiere de projekter, som ud fra et økonomisk perspektiv giver knap så meget mening. Det fremgår af en ny aftale mellem Naalakkersuisut og de tre koalitionspartier.

Helt konkret siger aftalen, at lufthavnsprojekterne i Nuuk og Ilulissat haster mest. Begge steder skal have landingsbaner på mindst 2.200 meter, hedder det i aftalen. Herefter kommer turen til Qaqortoq og Tasiilaq, som kan se frem til mindst 1.499 meter.

 

Ittoqqortoomiit om muligt

I forhold til planerne om en lufthavn i Ittoqqortoormiit trækker politikerne lidt i land. Nu hedder det, at der 'eventuelt' anlægges en lufthavn i den lille nordøstlige by. 

I forhold til økonomien står det også klart, at der mangler beregninger for hvad denne store omlægningen af landets infrastruktur kommer til at koste. De skal laves nu.

Læs også Anlægsudvalget prioriterer to lufthavne

Læs også Lufthavnspakken vedtaget

Dokumentet løfter også lidt af sløret for, hvordan Naalakkersuisut skal skaffe de mange penge, som bliver nødvendige til projektet.

For det første vil man undersøge muligheden for partnerskaber mellem offentlige og private investeringer. Det gælder ikke mindst i forhold til lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

Herudover kan der blive tale om frasalg af selvstyreejede selskaber. Det forventes, at der kan findes midler på finansloven og så kan midler fra Anlægs og Renoveringsfonden blive omprioriteret.

 

IsummersuutitNutaarsiassaateqarpit?

Nutaarsiassaateqarpit?

1717-imut SMS-erit, UNNIA allariarlugu kingornalu oqaluttuat allallugu.

Immersuivik atorlugu allaffigitigut knr.gl/1717

Emailikkulluunniit 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV-mi paasissutissat

TTV q 110 Ullut tamaasa nutaarsiassat

TTV q 400 Timmisartuutinissat
aallartussat tikitussallu

TTV q 300 Tv-kkut aallakaatitassat
tulleriiarnerat

TTV q 300 radiukkut allakaatitassat
tulleriiarnerat