Assi: Wilco737/Flickr Creative Commons

Anlægsudvalget prioriterer to lufthavne

Et enigt anlægsudvalg bakker op om Naalakkersuisuts lufthavnspakke, men anbefaler at Nuuk og Ilulissat får samme længde landingsbaner.

De store lufthavne skal være større og de mindre steder skal have kortere landingsbaner. Det er den indstilling et enigt anlægsudvalg har sendt videre til Inatsisartut, før lufthavnspakken bliver endeligt behandlet onsdag den 2. december.

Naalakkersuisut har lagt op til nye landingsbaner i fem byer. Anlægsudvalget går dog skridtet videre og anbefaler at Nuuk og Ilulissat bliver prioriteret højest. Samtidigt anbefaler udvalget at både Ilulissat og Nuuk får en bane på mindst 2.200 meter. 

 

Foreslår længere baner

Udvalget ønsker også, at en undersøgelse af Kangerlussuaq Lufthavn bliver prioriteret.

Tanken er, at de tre lufthavne skal kunne fungere med de samme flytyper og samtidigt fungerer som nødlufthavne for hinanden.

Læs også Naalakkersuisut åbner for 2200 meter til Nuuk

I forhold til Qaqortoq og Tasiilaq anbefaler udvalget, at de kommer i anden række til gengæld ser de gerne, at de bliver på mindst 1.499 meter, således at de kan flyve med fyldte maskiner, som Q400 og de store Dash 8.

 

Fly skaber bedre regularitet

Anlægsudvalget støtter også op om sit eget forslag om, at flere regionale lufthavne skal laves så de passer til Pax 19 maskiner. Det betyder at flere baner skal nedgraderes, mens andre heliporte udvides, så de kan tage imod fastvingede fly.

Pointen er, at det vil skabe større regularitet, da fastvingede fly er mindre vejr følsomme end helikoptere.

Læs også Air Iceland: Qaqortoq Lufthavn ikke en prioritet

Den samlede plan, som anlægsudvalget anbefaler, hviler på, at de tre største steder kan modtage store fly. Qaqortoq og Tasiilaq kan modtage mellemstørrelse fly, mens de mindre lufthavne alle bliver tilpasset maskiner med plads til 19 personer. Altså vil operatørerne kunne nøjes med primært at benytte de samme tre flytyper.

Endeligt anbefaler udvalget, at Naalakkersuisut dropper planen om en færge mellem Narsaq og Qaqortoq, men i stedet anlægger en regional lufthavn i Narsaq, så byen også kan beflyves med Twin Otter maskiner eller lignende.

 

 

IsummersuutitNutaarsiassaateqarpit?

Nutaarsiassaateqarpit?

1717-imut SMS-erit, UNNIA allariarlugu kingornalu oqaluttuat allallugu.

Immersuivik atorlugu allaffigitigut knr.gl/1717

Emailikkulluunniit 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV-mi paasissutissat

TTV q 110 Ullut tamaasa nutaarsiassat

TTV q 400 Timmisartuutinissat
aallartussat tikitussallu

TTV q 300 Tv-kkut aallakaatitassat
tulleriiarnerat

TTV q 300 radiukkut allakaatitassat
tulleriiarnerat