Politiken: Kulegrav Danmarks og Grønlands fortid

Danmark flygter fra sit ansvar, når regeringen nægter at se den grønlandske fortid i øjnene. Sådan lyder et debatoplæg fra Politikens analyseredaktør i dag.
Allattoq mlk
septembarip 15-at 2010 08:35

I et længere debatoplæg i Politiken i dag giver analyseredaktør Poul A. Aarøe Pedersen Tine Bryld ret i, at der bør nedsættes en kommission, der skal kulegrave forholdet mellem Danmark og Grønland efter kolonitidens ophør.

Det drejer sig ikke kun om det overgreb, der blev begået mod 22 grønlandske børn, som beskrevet i filmen Eksperimentet.

- Men nutidens sprækker i isen står desværre ikke alene. Åbner man først op for den store grønlandsk-danske historie, går glansbilledet helt i stykker, skriver Politiken.

I sidste uge udkom tidsskriftet Social Kritik, som er redigeret af Tine Bryld og advokat Thorkild Høyer. I en lang række artikler sættes der fokus på de såkaldte 'nedsendelser'.

Blandt andet på adoptioner op gennem 1960'erne og 1970' erne, hvor danske forældre fik lov at adoptere flere hundrede grønlandske børn på en måde, som i dag virker dybt betænkelig, anbringelserne af dømte på tidsubestemte domme i Anstalten ved Herstedvester, og også grønlandske handicappede, der den dag i dag anbringes i danske institutioner behandles i tidsskriftet.

De mange historier har fået Tine Bryld til at foreslå, at Danmark nedsætter en kommission.

- Helt op til i dag er der social-og retspolitiske forhold, som vi i Kongeriget Danmark har al mulig grund til at være flove over, skriver Politiken, der støtter forslaget.