Red Barnet: Undskyld

Spillefilmen Eksperimentet har konsekvenser. Red Barnet beklager nu, at 22 grønlandske børns blev tvangsflyttet til Danmark.
septembarip 04-at 2010 12:18

Spillefilmen Eksperimentet, som har premiere i Danmark, har allerede skabt resultater.

I hvert fald kommer der nu en uforeholden undskyldning fra Red Barnet. For 60 år siden samarbejdede organisationen med danske embedsmænd, da 22 grønlandske børn blev fjernet fra deres familier og sendt til Danmark for at blive mere danske. Hensigten var, at de skulle returnere til Grønland som en kulturel fortrop og forandre samfundet indefra.

- Vi ved endnu ikke, præcis hvilken rolle, det daværende Red Barnet spillede dengang, for der er stadig en undersøgelse i gang. Men uanset hvad, så vil jeg gerne på min organisations vegne sige uforbeholdent undskyld til de grønlandske mænd og kvinder, der på så barsk og ulykkelig vis blev tvangsflyttet som børn. Uagtet at det ikke ændrer på det, der er sket. Selvom der er tale om en helt anden tid, hvor man gjorde mange forfærdelige ting mod både børn og voksne i den bedste mening, så skal det frem i lyset, og vi skal anerkende, at det ikke var i orden, siger generalsekretær Mimi Jacobsen.

Den danske afdeling af Røde Kors var også involveret i det sociale ekseperiment. Den organisation er ikke kommet frem med en undskyldning.