Thule-fanger: Latterligt at beskylde os for krybskytteri!

Canadiske medier har i den sidste uge viderebragt historier om at canadisk politi er i gang med en aktion, for at forhindre at – som de kalder dem - grønlandske krybskytter – skal skyde isbjørne på den canadiske Ellesmere Island.

Vi ringede i dag til fangeren Uusaqqak Qujaukitsoq for at høre hvad fangerne i Qaanaaq siger til at blive kaldt ”krybskytter”.

- Det er helt til grin! Jeg har for nylig været i Igitaq, hvor der er udsigt over til Canada, og området er helt isfrit. Det er komplet umuligt for os at komme over til Canada, selvom vi ville, siger Uusaqqak Qujaukitsoq.

- For mange år siden var området ved Ellesmere Island fangstplads for isbjørnejægere fra Grønland, og dengang var det kun os der brugte det, de canadiske fangere kendte slet ikke til området.

- Canadierne har selv lavet grænsen deroppe, de startede med en 3 sømilegrænse, senere 6 – og til sidst en 12 sømiles grænse, så landegrænsen mellem Grønland og Canada nu ligger midt i strædet.

Men alt det med krybskytteri, handler bare om at Canada er i gang med at håndhæve deres suverænitet over deres arktiske områder. Der er ingen af os, der tager derover – som sagt er det helt umuligt, for der er åbent vand, og det er mange år siden vi har brugt området som fangstplads.

- Stedet kendes kun af os inuit fra Grønland, så canadierne kan jo spørge sig selv, hvem der ejer stedet? – slutter en smilende Uusaqqak Qujaukitsoq.

IsummersuutitNutaarsiassaateqarpit?

Nutaarsiassaateqarpit?

1717-imut SMS-erit, UNNIA allariarlugu kingornalu oqaluttuat allallugu.

Immersuivik atorlugu allaffigitigut knr.gl/1717

Emailikkulluunniit 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV-mi paasissutissat

TTV q 110 Ullut tamaasa nutaarsiassat

TTV q 400 Timmisartuutinissat
aallartussat tikitussallu

TTV q 300 Tv-kkut aallakaatitassat
tulleriiarnerat

TTV q 300 radiukkut allakaatitassat
tulleriiarnerat