Kuupik bakker op om IA-udspil

Mens Kuupik Kleist bakker sit partis folketingskandidater op i deres udspil om at Selvstyreloven bør revideres, kalder politolog Jakob Janussen IA's melding for 'et gedigent selvmål'.

IA-formand og regeringschef, Kuupik Kleist, støtter de fire IA-kandidaters ytring om, at Selvstyreloven bør revideres af hensyn til bloktilskuddets størrelse:

- Jeg synes ikke, at der overhovedet er noget underligt i at pege på, hvilke svagheder man synes der er i den eksisterende aftale.

Betyder det, at du støtter kandidaternes udmelding?

- Ja, altså i princippet er jeg enig i, at hvis man skal pege på nogle svagheder i Selvstyreaftalen, så er det de emner, der her er peget på, siger Kuupik Kleist.

Vurderingen fra politologen Jakob Janussen lyder noget anderledes:  

- Det er et gedigent selvmål som IA er kommet med. Måske ikke i Jesper Olsen-klassen, men det er alvorligt.

Og det er der flere grunde til ifølge Jakob Janussen. Han mener, at IA er igang med at underminere argumentet for at Selvstyreloven ikke skal betragtes som en lov i almindelig forstand. Derudover giver han de danske folketingsmedlemmer, der udtalte sig i middagsradioavisen, ret i, at alt indhold i loven er i spil, så snart man går til genforhandling:

- Selvstyreloven er en pakke, og hvis man begynder at pille ved enkelte punkter i loven, så åbner man op for posen.

Og så er der også spørgsmålet om Grønlands troværdighed:

- Grønland vil fremtræde som en utroværdig aftalepartner, lyder det fra Jakob Janussen.

Den del tager Kuupik Kleist dog mere afslappet:

- Det synes jeg er at overdramatisere tingene, siger han og understreger, at ingen har til hensigt at sætte sig til forhandlingsbordet lige med det samme, men at IA'erne blot giver udtryk for at ville gøde jorden.

- Jeg tror ikke, at kandidaternes udmelding skal ses som udtryk for, at det er noget, man vil gøre i morgen, pointerer partiformanden.

Alligevel sender det et klart signal, mener Jakob Janussen:

- Der må være mening med, at man lufter sådan en tanke en uge før valget. Det er ikke bare en fodfejl fra IA's side, men et decideret selvmål, siger politolog Jakob Janussen.

Han oplyser i øvrigt, at en ændring i Selvstyreloven for det første vil kræve et flertal i Folketinget, for det andet et flertal i Inatsisartut, og for det tredje en forhandling mellem Grønland og Danmark.

Isummersuutit



Nutaarsiassaateqarpit?

Nutaarsiassaateqarpit?

1717-imut SMS-erit, UNNIA allariarlugu kingornalu oqaluttuat allallugu.

Immersuivik atorlugu allaffigitigut knr.gl/1717

Emailikkulluunniit 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV-mi paasissutissat

TTV q 110 Ullut tamaasa nutaarsiassat

TTV q 400 Timmisartuutinissat
aallartussat tikitussallu

TTV q 300 Tv-kkut aallakaatitassat
tulleriiarnerat

TTV q 300 radiukkut allakaatitassat
tulleriiarnerat