https://soundcloud.com/knrgreenland/2016-05-03-klima-kvoter-og-olieboringer-byen-pa-oen-i-soen-prl

 

Klima, kvoter og olieboringer: byen på øen i søen

Pelle Tejsner´s foredrag er baseret på et års samfundsstudier i Qeqertarsuaq som led i ph.d. uddannelsen ved Aberdeen Universitet i Skotland.

Det oprindelige fokus for studiet var egentlig lokal tilpasning til klima og vejrforandringer - men i takt med at dagligdagens rytme i en by som Qeqertarsuaq begyndte at sætte ind kom der meget hurtigt andre - set med lokale øjne - prioriteter på studiets to-do-liste.

Efterhånden som tiden gik med de skiftende årstiders luner gik det gradvist mere op for tilflytteren at selvom isen de sidste par år er blevet ringere og vejret måske nok mere uforudsigeligt, så var det i langt højere grad også de årlige kvotefordelinger og rygter om et muligt forestående olieeventyr der optog byens befolkning.

I dag, otte år senere, og måske et par rejser i Grønland, samt andre steder i Arktis, klogere, skriver Pelle Tejsner for tiden på en bog om byen, på øen, i søen - og foredraget sætter fokus på både resultaterne af det etårige feltarbejde såvel som den aktuelle samfundsforskning i samarbejde med Arctic Research Center på Århus Universitet og Pinngortitaleriffik.

Optagelse fra Ilimmarfik ved Peter Rosbach-Lynge