Yderligere besparelser i Kommuneqarfik Sermersooq

Kommuneqarfik Sermersooq Budget for 2015 bliver i dag fremlagt af kommunen ved et pressemøde.
Skrevet af Karsten Sommer
26. november 2014 15:14

Og budgettet er ikke rar læsning, erkender borgmester Asii Chemnitz Narup i de indledende bemærkninger til det 79 sider lange budget.

 

Indtægterne ser ud til at bliver omkring 36. millioner kroner færre til næste år, og ender dermed på et budget på knap 1,6  milliarder.

 

Budgettet for 2015 opererer med lavere udgifter på alle områder, på nær socialområdet. Det vil ifølge budgettet sikre et overskud, der opfylder kravene til kommunernes øbnskede overskud på 25 millioner kroner.

 

Til gengæld viser tallene for årene derefter, at der til den tid skal findes yderligere besparelser, der dog ikke skal forhindre kommunen at fastholde et anlægsniveau på niveauet 200 mio. kr. om året.

 

- Budgettet fortæller en historie om en kommune, hvis økonomi er presset af en lang række faktorer. Kommuneqafik Sermersooq er under skærpet tilsyn, og som følge af Naalakkersuisuts beslutninger i forhold til den kommunale udligningsordning, skal Kommuneqarfik Sermersooq reducere sine udgifter betragteligt - ikke kun i indeværende år, men også i overslagsårene, fastslår borgmesteren

 

Så kommunens rationaliseringsbestræbelser skal nødvendigvis fortsættes, og borgmesteren erkender, at der kommer til at ske reduktioner i den kommunale service, og dermed også reduktion af antallet af ansatte.

 

Til gengæld afviser Kommuneqarfik Sermersooq at øge skatten, da det vil føre til yderligere fald i aktivitetsniveauet i kommunen, med risiko for øget arbejdsløshed, med øgede offentlige udgifter til følge.

 

- Fastholdelse af anlægsbudgettet og rationaliseringer skal sikre kommunens fortsatte udvikling på trods af det pres som kommunen er udsat for, skriver Asii Chemnitz Narup i sit oplæg til budgettet.