Vittus og Randi kritiserer Kina-delegations størrelse

Man må overveje om det var nødvendigt for Naalakkersuisut at sende så stor en delegation afsted til Kina i november. Det siger oppositionsleder og formand for Demokraterne Randi Vestergaard Evaldsen. Kim Kielsen mener, at det var nødvendigt.
Randi Vestergaard Evaldsen
Arkiv Foto © : Jonas Fievé/KNR
27. februar 2018 13:17

Da Naalakkersuisut i november sidste år rejste på besøg i Kina for at promovere Grønland bestod delegationen af 18 deltagere. Herunder 4 medlemmer af Naalakkersuisut.

Transportudgifterne til turen løb op i lidt over en halv million kroner, hvoraf størstedelen gik til Business Class-billetter til ni af deltagerne.

Og det fik oppositionsleder og formand for Demokraterne Randi Vestergaard Evaldsen til at spørge, om det var nødvendigt.

- Der er tale om mange penge, og vi stiller spørgsmål ved om det var hensigtsmæssigt, at sende omkring 20 personer afsted, sagde hun i Qanorooq.

LÆS OGSÅ Kielsen ser ingen problemer i Kina-tur

Af programmet for turen fremgår det at Kim Kielsen, Karl Kristian Kruse og Hans Enoksen på fire af turens fem hele dage i Kina mere eller mindre deltog i de samme arrangementer, mens Mute Bourup Egede havde et særskilt program med egne møder.

I Qanorooq slog Kim Kielsen imidlertid fast, at delegationens størrelse efter hans mening var passende.

- Ja det var nødvendigt, for eksempel naalakkersuisoq for råstoffer tog til et møde. Naalakkersuisoq for Erhverv var til et andet møde ligesom naalakkersuisoq for fiskeri var til andre møder. Derfor var det hensigtsmæssigt at Naalakkersuisut var på denne rejse. Jeg anser det også som helt nødvendigt. Vi ønsker at promovere Grønland for verdenssamfundet, sagde han.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut-delegation fløj på Business Class for 397.000 kroner

Tidligere Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og stifter af partiet Nunatta Qitornai, Vittus Qujakitsoq, har også meldt sig på banen på Facebook.

Han var i 2016 på erhvervsfremstød i Kina på vegne af Naalakkersuisut som Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel, Energi og Udenrigsanliggender. Han mener, at der maksimalt bør sendes to medlemmer af Naalakkersuisut afsted på sådanne ture:

- Og det plejer at være Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi, samt Naalakkersusoq for turisme og råstoffer, der rejser samtidig, og det er nok, skriver han.

LÆS OGSÅ Grønlandsk erhvervsfremstød i Kina