Villy afviser fortsat CIA-undersøgelse

I dag har Udenrigsminister Villy Søvndal svaret på spørgsmål om CIA-sagen i Folketingets Udenrigspolitisk Nævn, men det tyder ikke på, at der er kommet noget som helst ud af det. I hvert fald ikke noget, som de parter, der har krævet en uvildig undersøgelse af CIA-flyvningerne, kan bruge. Den danske regering holdning har ikke rokket sig en tøddel.

Møderne i Udenrigspolitisk nævn er belagt med tavshedspligt for de deltagende. Men at dømme ud fra de efterfølgende kommentarer fra to af medlemmerne i nævnet, Siumuts Doris Jakobsen og Enhedslistens Frank Aaen, er man ikke kommet et eneste skridt videre.

- Selvfølgelig er det ikke tilfredsstillende, når regeringens holdning er uændret, yder det fra en kortfattet Doris Jakobsen efter mødet.

Hun har tidligere på måneden kaldt den nye regerings kovending i spørgsmålet for 'uacceptabel'.

Frank Aaen siger:

- Udenrigsministeren fastholder, at der ikke skal være en særskilt undersøgelse, men henviser også til at der skal være et møde med Landsstyret.

Enhedslisten har betegnet regeringens afvisning som løftebrud, og Frank Aaen har tidligere på måneden kæmpet for en uvildig undersøgelse i Folketingssalen, og også han må konstatere i dag:

- Jamen jeg er ikke tilfreds med ministeren, men jeg vil selvfølgelig se, hvad der kommer ud af den snak med landsstyreformanden.

Mødet, som Frank Aaen her omtaler, er et møde på mandag mellem formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist og Udenrigsminister Villy Søvndal. Kuupik Kleist har tilkendegivet, at han her endnu en gang vil fremsætte Grønlands ønske om en uvildig undersøgelse.

Doris Jakobsen bad den 11. oktober Udenrigsministeren redegøre for, hvad han har beregnet en uvildig undersøgelse vil koste, siden han kan begrunde sin afvisning med, at den er for  ”omkostningstung”. Det spørgsmål fik hun i dag svar på, men vil ikke ud med, hvordan det lød.

I dag stillede Doris Jakobsen et nyt spørgsmål til Villy Søvndal:

- Jeg har spurgt Udenrigsministeren om, hvad han forventer af mødet på mandag mellem ham og landsstyreformand Kuupik Kleist, når Regeringen allerede har sagt, at dens holdning er uændret, og de ikke vil undersøge CIA's flyvninger, oplyser Doris Jakobsen.

Radioavisen nåede her til formiddag ikke at få en kommentar fra Grønlands andet medlem i Folketinget og i Udenrigspolitisk Nævn, Sara Olsvig.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt