Vil udvikle minedrift

De nordiske samarbejdsministre, der netop har holdt årets andet møde på Svalbard, er indstillet på at oprette et helt nyt samarbejdsområde omkring forskning i - og udvikling af bæredygtig minedrift.
10. september 2012 08:15

De nordiske samarbejdsministre, der netop har holdt årets andet møde på Svalbard, er indstillet på at oprette et helt nyt samarbejdsområde omkring forskning i - og udvikling af bæredygtig minedrift.

Grønland var repræsenteret af naalakkersuisoq Palle Christiansen, der har det nordiske samarbejde som et af sine ansvarsområder.

- Det er spændende områder, som jeg håber og tro på, at fx Råstofskolen i Sisimiut kan får stor glæde af. Vi skal jo i de kommende år for alvor til at starte minedrift i stor skala i Grønland, så vi har brug at følge den internationale udvikling på dette område tæt, siger Palle Christiansen.

Det Nordiske Ministerråd har også en ny nordisk bæredygtighedsstrategi på vej.
Her understregede Palle Christiansen, at Grønland ønsker konkrete målsætninger for de forslag, der sendes til behandling i Nordisk Råd. Derfor er det besluttet, at bæredygtighedsstrategien fremlægges i to faser.

Og det betyder, at der på Nordisk Råds session i oktober fremlægges en generel strategi med en anmodning om, at samarbejdsministrene i de enkelte fagministerråd præsenterer deres målsætninger på rådets session i 2013.

Ifølge Palle Christiansen er samarbejdet omkring bæredygtighed særligt vigtigt Grønland, fordi der er en klar sammenhæng med de reformer, der skal gennemføres her i landet i de kommende år. Reformer, der har afsæt i uddannelse, arbejdspladser, ressourcebevidsthed og etablering af gode incitamenter til at sikre en bæredygtig udvikling.

- I det nordiske samarbejde forsøger vi at finde og udvikle nye måeder at evaluere indsatsen på. Det betyder, at vi kan se, om den gennemførte politik virker. Og ved at gøre det sammen med flere lande sparer vi ressourcer og gør det lettere at sammenligne udviklingen mellem de nordiske lande, understreger Palle Christiansen.