Vil mineselskaber snyde os for penge?

Grønland risikerer at gå glip af milliarder fra det forventede råstofeventyr.
26. november 2012 06:38

En række af de multinationale mineselskaber, der i øjeblikket søger efter råstoffer i landet eller er tæt på at åbne miner, har sørget for at oprette skuffeselskaber i skattely-lande, der gør det muligt at snyde det grønlandske samfund for indtægterne.

Det afslører en kortlægning af mineselskabernes selskabsstrukturer, som dagbladet Politiken har foretaget.

Gennemgangen viser, at mineselskabet London Mining, der står på spring til at åbne en gigantisk jernmine tæt på Nuuk, har for nylig ændret sin selskabsstruktur, således at London Minings grønlandske datterselskab nu ejes via to skuffeselskaber i skattelyet Jersey i Den Engelske Kanal.

Konstruktionen gør det muligt for det britiske selskab, der sammen med en kinesisk statsbank menes at være på vej til at investere 14 milliarder kroner i den grønlandske mine, at kanalisere overskud ud af Grønland og placere pengene i skjul for både skattemyndigheder og offentligheden.

Og den form for skattetænkning er et kæmpeproblem for en lang række lande, der forsøger at skabe en industriel udvikling, siger specialkonsulent Lars Koch fra U-landsorganisationen Ibis.

Ifølge Torben M. Andersen, professor i økonomi på Aarhus Universitet og formand for Grønlands Økonomiske Råd, er risikoen for, at det nordatlantiske samfund går glip af indtægterne fra landets råstoffer, reel.

- Der er en lang række udfordringer i, hvordan man får det her skruet sammen, så Grønland får gavn af råstofferne, siger han.

Den model, politikerne har valgt at satse på, går ud på at sikre indtægter til selvstyret gennem opkrævning af en selskabsskat på 30 procent af mineselskabernes indtægter.

Men erfaringer fra blandt andet Australien, Sierra Leone og Peru viser, at modellen er usikker: Det er ganske enkelt for let for selskaberne at manipulere med størrelsen af deres overskud.

Ifølge formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist forsøger man - som han udtrykket det »så godt som muligt at dæmme op« for mineselskabernes skatteundgåelse.

- Vi prøver at sikre os så meget, som vi overhovedet kan, siger han til dagbladet Politiken. Samtidig erkender han, at mineselskaberne presser Grønland til at tilbyde gunstige skattevilkår.

London Mining har ikke ønsket at svare på spørgsmål om, hvorfor selskabets grønlandske datterselskab ejes af et skuffeselskab i skattely.

Et andet selskab, der benytter sig af skattely, er selskabet Greenland Minerals & Energy, som har fundet store forekomster af sjældne jordarter og uran i Vestgrønland.