Vil du lære grønlandsk via tv?

BBC har succes med sprogundervisning på tv og det kan vi lære af her i Grønland, mener Naalakkersuisut.
Skrevet af Noah Mølgaard
22. maj 2012 09:46

KNR's uudnyttede sendetid på tv kan bruges til sprogundervisning, hvis det står til Jørgen-Ole Nyboe Nielsen fra Demokraterne og Naalakkersuisut.

Der er dog ikke lavet specifike undersøgelser af hvad det vil koste at producere undervisningsudsendelser og der er ikke peget på hvilken institution, der skal producere og financiere tv-undervisningen.

- Det er oplagt at udnytte denne resterende sendetid i KNR TV til alle former for oplysning og undervisning, og en mulighed kunne være undervisning i sprogene grønlandsk, dansk og engelsk, siger medlem af Naalakkersuisut for Familie,Kultur, Kirke og Ligestilling Mimi Karlsen.

Det er medlem af Inatsisartut for Demokraterne Jørgen-Ole Nyboe Nielsen, der har stillet et paragraf 37 spørgsmål om mulighederne for sprogundervisning i KNR TV.

Tv-mediet kan ses i alle bosteder i Grønland og er billigt for brugerne. Mimi Karlsen peger på de erfaringer den britiske tv-station BBC har indhøstet. Der kombinerer de tv og internettet.

Men en ulempe til undervisning i tv er at mediet er en-vejs-kommunikation i modsætning til andre medier som internet og smartphones, hvor der bliver sendt spørgsmål og svar begge veje.

Men der kan stadig være lang vej inden der eventuelt kan tilbydes sprogundervisning gennem KNR TV.

- En redaktion af sprogfolk skal udarbejde et koncept, der skal udarbejdes manuskripter, skrives og indtales speak og undertekstning, laves teasere, optages billede og lyd, og redigeres, for blot at nævne nogle af de processer der indgår i TV produktion, skriver Mimi Karlsen.

Selvstyret har erfaringer med at få produceret forskellige udsendelser af private produktionsselskaber. En af Råstofdirektoratets udsendelser mineraludvinding har kostet 200.000 kroner.

Mimi Karlsen peger ikke på hvem der skal financiere undervisningsudsendelser, hvis det skulle blive aktuelt.