Aaja: Vi skal være kritiske overfor amerikansk interesse

Vi skal være kritiske overfor amerikanernes interesse for lufthavnsinvesteringer i Grønland. Det mener Inuit Ataqatigiits medlem af Folketingets forsvarsudvalg, Aaja Chemnitz Larsen.
Skrevet af Ivik Kristiansen
19. september 2018 13:22

Aaja Chemnitz Larsen har sendt en række spørgsmål til udenrigsministeren for at få konkrete oplysninger om amerikanernes planer.

- I første omgang, så er det jo vigtigt at finde ud af, om der også er en sammenhæng i mellem den aftale, som Danmark har indgået med Naalakkersuisut, og så det, at man fra amerikansk side er begyndt at vise interesse for lufthavnsinvesteringerne, siger Aaja Chemnitz Larsen.

LÆS OGSÅ USA-p nunatsinni mittarfinnut aningaasalersuinissamut periarfissat misissorniarai

Hvilke byer er i spil

Hun bider særligt mærke i, at det amerikanske forsvarsministerium udtrykker interesse i at investere i grønlandske lufthavne, der både kan bruges til militære og civile formål, i deres hensigtserklæring.

- Så tænker jeg, at det er interessant at vide om det er Ilulissat og Qaqortoq for eksempel, som er nogle af de byer, som er i spil i forhold til at være militære landingsbaner fremadrettet. For det er selvfølgelig vigtigt for medlemmer af Inatsisartut at vide om det er de byer, eller om det er Kangerlussuaq, der er tale om, siger Aaja Chemnitz Larsen.

LÆS OGSÅ Nunarput periarfissarissaarpoq

Vil øge deres militære tilstedeværelse

I hensigtserklæringen står der blandt andet, at USA ønsker at styrke sin militære tilstedeværelse i Arktis for at sikre, at regionen fortsætter med at være et område uden militære konflikter på trods af stigende interesse fra stormagter som Kina og Rusland. 

Dette peger dog også på en oprustning idet at amerikanerne vil øge deres muligheder for mere militær tilstedeværelse i Grønland, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- Og det er der, hvor jeg synes, at vi er nødt til at være kritiske, i forhold til om det udelukkende er en aftale, som gavner Grønland. Vi er nødt til at vide noget mere om den her aftale helt konkret, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Det amerikanske forsvarsministerium slår fast, at hensigtserklæringen ikke er juridisk bindende og ikke erstatter gældende aftaler.

LÆS OGSÅ USA-mut isumaqatigiissut nunatsinnut iluaqutaasinnaasoq