ICC: Vi skal samarbejde om ressourcerne

På en ICC konference i Canada er det blev slået fast, at retten til at udnytte de levende ressource er meget vigtig for Inuit.
Foto © : Juliane Henningsen
11. november 2017 18:46

Det er vigtigt at støtte op om Inuits rettigheder til at udnytte de levende ressourcer på en bæredygtig måde. Sådan lyder hovedbudskabet fra ICC efter en konference.

- Vi har de samme ressourcer i Inuit-områderne. Derfor er det vigtigt, at begynde at snakke om, hvordan vi kan samarbejde om udnyttelse af disse ressourcer, siger Hjalmar Dahl, som er præsident for ICC.

Inuit fra Alaska, Canada, Grønland og Tjukotka i Rusland var samlet i Ottawa i Canada til en tre dag lang ICC konference.

LÆS OGSÅ Arktisk gruppe ønsker at oprindelige folk får observatørstatus ved FN

Samarbejde skal fremme rettigheder

Ifølge Hjalmar Dahl er det især vigtigt, at man på konferencen har forpligtet hinanden til at samarbejde om at fremme Inuits kulturelle rettigheder, herunder retten til at udnytte de levende ressourcer på et bæredygtigt grundlag.

- Inuit har en bæredygtig udnyttelse af ressourcerne, som er en rettighed i henhold til oprindelige folks rettigheder. Derfor er det vigtigt, at samarbejde om disse ressourcer, siger han.

LÆS OGSÅ Olie og gas vækker bekymring

Ønsket om denne konference om Inuits rettigheder til at udnytte de levende ressourcer opstod på ICC generalforsamlingen tilbage i 2014, og resultatet skal også danne grundlag for, at man på den næste generalforsamling kan udforme nogle retningslinjer for det fremtidige samarbejde på området.

- Der skal udformes nogle retningslinjer for samarbejde samt at udforme bemyndigelser til den næste styrelse i ICC, siger præsident for ICC, Hjalmar Dahl.

Næste generalforsamling i ICC finder sted næste år.