Kielsen: Vi prioriterer klimaet højt

Formanden for Naalakkersuisut afviser kritikken om, at Grønland nedprioriterer klimaområdet ved at blive væk fra FN’s klimatopmøde i Bonn.
Foto © : KNR
16. november 2017 17:55

Opdateret 17. november 2017: Aqqaluk Lynge er tidligere præsiddent for ICC. Han deltager dog som civil på FN's Klimatopmøde i Bonn og udtaler sig ikke på vegne af ICC.

Der er vigtigere ting at tage sig af end at lade medlemmer af naalakkersuisut og selvstyret deltage i FN’s igangværende klimatopmøde i Bonn i Tyskland.

Det mener formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, der har natur og miljø under sit ressortområde.

Reaktionen kommer, efter tidligere ICC præsident Aqqaluk Lynge i sidste uge kritiserede Naalakkersuisut for ikke at sende en eneste repræsentant til klimatopmødet. 

Også selv om topmødet i høj grad handler om at få de sidste detaljer på plads i Paris-aftalen, som Grønland ikke har tilsluttet sig.

LÆS OGSÅ Klimatopmøde uden Grønland er kritisabelt

Men i Nuuk er medlemmerne af Inatsisartut i øjeblikket i gang med slutspurten af efterårssamlingen, som blandt andet rummer forhandlinger om finansloven for 2018, en ressourcerente i fiskeriet og en ny fiskerireform.

- Det kører jo lige op ad finansloven, og alle forhandlinger ligger oven i hinanden. Derfor har vi sagt, at vi ikke foreløbig sender nogen afsted, siger Kim Kielsen til KNR.

Kielsen: Klimaet står højt på dagsordenen

Naalakkersuisut-formanden understreger dog, at ’det ikke er ensbetydende med, at naalakkersuisut ligger på den lade side’.

- Vi står jo uden for (Paris-aftalen, red.). Det har vi jo sagt nede i Paris (i 2015, red.). Men vi har jo de forskellige mål, som vi kører på herhjemme, siger Kim Kielsen.

Blandt andet lover Siumut og Inuit Ataqatigiit i koalitionsaftalen at fremlægge en konkret klimapolitik, ligesom der også stadig er mulighed for at tilslutte sig Paris-aftalen.

Klimapolitiken bliver ifølge Kielsen fremlagt i 2018.

LÆS OGSÅ Vittus: Klimaaftalen er unfair for Grønland

Imens er en ny sektorplan på vand- og energiområdet netop sendt i høring, som skal fremskynde vedvarende energiformer herhjemme. Også hjemmesiden Climate Greenland, der giver oplysninger om data og tiltag inden for klimaområdet i Grønland, er for nyligt blevet lanceret.

Desuden er Selvstyrets repræsentation i Bruxelles til dagligt i løbende kontakt med repræsentanter inden for EU og OLT-lande på klimaområdet, selv om heller ingen fra repræsentationen deltager i Bonn-mødet, påpeger Kim Kielsen.

- Vi følger med over det hele. Det er ikke som om, at vi ikke laver noget, men vi gør alle de forskellige tiltag. Det er jo til vores eget lands bedste, at vi gør de forskellige tiltag, selv om vi står uden for (Paris-aftalen, red.).

Ingen udsigt til naalakkersuisoq for klima

Men ifølge Aqqaluk Lynge er det ’pinligt’, at Grønland ikke har tilsluttet sig Paris-aftalen, som har til hovedformål at holde den globale gennemsnitstemperatur under en stigning på to procent.

Han mener, at Naalakkersuisut bør sætte klimadebatten langt højere på agendaen hos embedsmænd og politikere i Selvstyret. Men det er lige præcis, hvad Naalakkersuisut gør, mener Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil fortsat investere i vedvarende energi

- Man er jo i gang med at lave vand- og sektorplanen, som er i høring nu. Og i klimatilpasningen er det godt, at vi kender alle de positive og negative effekter af klimaændringerne, så vi kan tilpasse os de nye udfordringer og udnytte de nye muligheder, der kommer ved klimaforandringer.

På spørgsmålet om, hvorvidt naalakkersuisut-formanden vil udpege en naalakkersuisoq for klima, som Aqqaluk Lynge opfordrer til, siger Kim Kielsen kort:

- Nej.