Kruse: Vi kunne ikke vente på et nationalt kompromis

Inuit Ataqatigiit fastholder deres kritik af, at Naalakkersuisut ikke er gået efter en bredere aftale, hvor man fik flere partier med. Men det var bare ikke muligt, slår Karl Kristian Kruse fast.
Foto © : KNR
13. november 2018 16:39

Kritikken af det, som IA kalder et smalt forlig, blev fremført under skatte- og finansudvalgets behandling af lufthavnspakken, før forslaget skal tredjebehandles på torsdag. Men ifølge formanden for udvalget har man efterhånden arbejdet med forslaget i så lang tid, at tiden ikke var til et bredere forlig.

- Vi kunne ikke satse på et nationalt kompromis, fordi det måske ikke ville blive til noget, siger Karl Kristian Kruse fra Siumut til KNR.

Resultatet bliver derfor, at det er koalitionen og Demokraterne, som stemmer for lufthavnspakken, når den skal tredjebehandles på torsdag, og Karl Kristian Kruse hæfter sig derfor ved, at det er et markant flertal, som har indstillet forslaget til vedtagelse.

LÆS OGSÅ Lufthavnspakken er klar til vedtagelse

Mens IA har besluttet sig for hverken at stemme for eller imod lufthavnspakken, så fastholder Partii Naleraq deres modstand.

Hele landet skal udvikles

De frygter, at de andre byer på kysten bliver forbigået i udviklingen, hvis man forlænger landingsbanerne til 2200 meter i både Nuuk og Ilulissat.

- Den prioritering, der vil bruge 2,5 milliarder kroner, som landskassen skal finansiere den danske stats sikkerhedspolitik, og udenrigspolitik, de penge vil jo være brugt på to byer, hvor resten af kysten ikke får nogen gavn af det lokomotiv, som man plejer at kalde det, når enkelte byer får vækst. Det er ikke produktion, vi lægger penge i, det er vækst, siger Pele Broberg (PN).

Men Karl Kristian Kruse slår fast, at lufthavnspakken ikke ændrer på Naalakkersuisuts politik om, at hele landet skal udvikles.

- Når de store anlægsprojekter går i gang, vil der være store skatteindtægter, og det vil betyde større ressourcer til udvikling andre steder. Og så skal man heller ikke overse budskaberne i finanslovforslaget om erhvervsudvikling i de mindre udviklede steder, siger Karl Kristian Kruse.

LÆS OGSÅ Danmark får vetoret i Kalaallit Airports

Er modstandere af aftale med Danmark

Når det kommer til den danske stats medfinansiering af lufthavnspakken, skriver Partii Naleraq i deres mindretalsudtalelse, at de ikke kan acceptere, at man har indgået aftalen, som betyder, at staten får vetoret.

IA mener også, at man med aftalen har givet staten for meget magt over projektet, som ifølge Múte Bourup Egede derfor kan sætte en stopper for grønlandske ønsker.

- Når man i bund og grund kommer til brudlinjen i denne her sag, så er det staten, som har lavet den bedste handel, og vi har lavet en dårlig handel, siger Múte Bourup Egede.

LÆS OGSÅ Ingen grund til at behandle aktionæraftale i Inatsisartut

Men den danske stats medfinansiering giver store muligheder fra Grønland, lyder det fra Karl Kristian Kruse, som derfor ikke mener, at man kan sige, at landet er blevet købt af Danmark.

- Man skal notere sig, at det grønlandske samfund har større indflydelse, da Danmark får lidt over 33 procent af aktierne. Jeg mener, at man skal fokusere på de muligheder, som aftalen åbner op for, siger Karl Kristian Kruse.