Foto: KNR

Kim og Sara: Vi kan samarbejde på trods af uran

De to største partier kan ikke love, at det vil gå hurtigere med at give en udvingstilladelse til Greenland Mineral Energy i Kvanefjeldet og Tanbreez i Kringlerne, som borgmesteren i Kommune Kujalleq ellers har krævet. Det viste duellen mellem de to kandidater til formandspsten i Naalakkersuisut i søndag aften.

- Reglerne skal følges og i følge loven skal man have opfyldt kravene, før der kan blive tildelt en udvindstilladelse, siger formanden for Siumut, Kim Kielsen. 

Tanbreez-projektet har stået i stampe i fem år, og Kvanefjelds-projektet har rundet en sagsbehandlingstid på 1.300 dage. Kim Kielsen pointerer, at det ikke var meningen at trække sagsbehandlingstiden ud, men at det er et mål, at råstof- og mineralindustrien bliver en af de vigtigste erhvervssøjler i landet. Han peger på, at der i øjeblikket er 500 arbejdsløse blandt 6700 borgere i Sydgrønland:

- Det eneste, vi er uenige om er uran. Vi i Siumut vil gøre opmærksom på, at det ikke er vores mål at udvinde uran. Det er til gengæld sjældne jordarter med uran, som vi gerne vil have udvundet, siger Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Partierne undveg at svare på uranspørgsmål

IA-s formand, Sara Olsvig, mener, at det er vigtigt at huske på, at IA og Siumut trods alt har haft et godt samarbejde omkring andre råstoffer og mineraler:

- Vores samarbejde har vist, at det er muligt at lave fremgang på andre områder uden at skulle opsøge udfordringer som udvinding af uran, som vi er stærkt uenige om, siger Sara Olsvig.

Hun gjorde opmærksom på, at det er vigtigt for IA at få udvundet andre mineraler end de uranholdige mineraler. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at priserne ændrer hele tiden og at man derfor ikke kan forudse, hvad det kan ende med.

- Derfor bør vi have fokus på udvikling af råstoffer, mineraler og andre erhvervsmuligheder i stedet for at beskæftige os med et tvivlsomt emne, siger IAs formand.

Kommentarer