Foto: Peter Barfoed

Efterretningstjeneste: Vi holder øje med kinesiske interesser i Grønland

Kina forsøger at positionere sig som en magtfaktor i Arktis. Det har vakt opmærksomheden hos Forsvarets Efterretningstjeneste.

Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark holder et vågent øje med, hvad den kinesiske stat og landets virksomheder foretager sig i Grønland og Arktis. Det kan man læse i tjenestens beretning for 2015-2016, som netop er udgivet. 

-  Kinas primære interesser i regionen er af kommerciel karakter og knytter sig først og fremmest til muligheden for kortere sejlruter og adgang til naturressourcer. FE (Forsvarets Efterretningstjeneste, red.) følger denne udvikling tæt og fokuserer derfor også på, hvordan Kina forsøger at positionere sig som en indflydelsesrig aktør i Arktis, skriver efterretningstjenesten i sin beretning, som kan læses her.

De kinesiske virksomheder har da også allerede flere gange markeret sig med investeringer eller forsøg på opkøb her i landet.

I december sidste år kunne det danske medie Defencewatch fortælle, at den danske regering havde blandet sig i det kinesiske selskab General Nice Groups forsøg på at købe flådestation Grønnedal.

Kort efter kunne nyhedsbureauet Reuters fortælle, at det var frygten for at både USA og Kina ville være repræsenteret her i landet, der fik den danske regering til at blande sig i et potentielt salg af Grønnedal.

Den danske regering har til gengæld forklaret, at man afviste den kinesiske interesse, fordi man havde brug for Grønnedal, som regeringen har besluttet at genåbne.

Sidste år var der også et andet kinesisk selskab, der trak overskrifter. Shenghe opkøbte i efteråret 12.5 procent af australske Greenland Minerals and Energy Limited, GME, som står bag Kvanefjeldsprojektet.

Opkøbet medførte stor forvirring om, hvorvidt det kinesiske selskab samtidig havde fået en købsoption på op mod 60 procent af GME. Det afviste GME dog flere gange.

Forsvarets Efterretningstjeneste skriver i sin beretning, at den slags kinesiske investeringer her i landet næppe er en del af en større statsstyret plan. Men der bliver alligevel holdt et vågent øje:

- Som en følge af tætte forbindelser mellem kinesiske virksomheder og det politiske system i Kina er der dog særlige risici forbundet med omfattende kinesiske investeringer i Grønland, skriver efterretningstjenesten uden at komme nærmere ind på, hvilke risici der konkret er tale om.

KNR har henvendt sig til Forsvarets Efterretningstjeneste for en uddybning af, hvilke risici der konkret er tale om.

 

 

 

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt