Borgmesteren om skyderi i Narsaq: Vi er chokerede og rørte

Alle borgere har mulighed for at få krisehjælp, efter et skuddrama udfoldede sig i Narsaq onsdag eftermiddag. Det oplyser borgmester i Kommune Kujalleq Stine Egede.
Borgmester i Kommune Kujalleq Stine Egede er chokeret over skuddramaet, der udfoldede sig onsdag eftermiddag. Foto © : Inuit Ataqatigiit
23. marts 2023 13:37

To personer blev ramt af skud, mens tre personer kom til skade, da et skuddrama udfoldede sig i heliport-området onsdag eftermiddag i Narsaq.

De to personer, som blev ramt af skud, er uden for livsfare.

Grønlands Politi oplyste i går, at gerningsmanden blev anholdt en halv time efter, at politiet havde modtaget anmeldelsen kl. 16.50.

Det er en dybt tragisk begivenhed, siger borgmester i Kommune Kujalleq Stine Egede (IA) til KNR.

- Man bliver meget, meget, meget rørt over hændelsen. Vi hørte om hændelsen ved halv seks tiden i går aftes, og vi var alle sammen chokerede. Det var hårdt. Også fordi man ikke lige ved, hvad der er sket i første omgang, siger Stine Egede.

Alle kan få krisehjælp

Borgmesteren var tilfældigvis i Narsaq, da skudepisoden fandt sted i går aftes.

Hun oplyser, at kriseberedskabet startede i går aftes, hvor byens borgere kunne samles i byens forsamlingshus.

Kriseberedskabet orienterede befolkningen om, hvilke muligheder der er for at få krisehjælp.

- Vi åbnede forsamlingshuset i byen med det samme, så vi kunne fortælle om episoden. Og her mødte en masse mennesker op. Der var også personale fra heliporten med, som fortalte om episoden, sådan at befolkningen fik de rigtige oplysninger fra de rigtige mennesker, siger Stine Egede. 

Ifølge administrerende direktør i Mittarfeqarfiit Henrik Estrup har to medarbejdere på heliporten i Narsaq været involveret i skudepisoden, hvor den ene medarbejder blev ramt af glasskår og efterfølgende blev behandlet på sygehuset.

Borgmesteren fortæller fortsat, at det var vigtigt hurtigst muligt at få de rigtige oplysninger ud, da der hurtigt blev spredt rygter om skudepisoden i byen.

Politiet er i gang med at efterforske sagen og har derfor ikke yderligere informationer på nuværende tidspunkt. Derfor er det heller ikke muligt at sige, hvad motivet for skyderiet var.

Ifølge Stine Egede har Air Greenland sendt kriseberedskab til personalet, ligesom Narsaq napparsimavia har sørget for krisehjælp til sundhedscentrets personale.

- Og kommunen er klar til at tage imod den øvrige befolkning, så alle, der har brug for det, får mulighed for krisehjælp, siger Stine Egede.

Nysgerrige vidner

Stine Egede har her til morgen besøgt Narsaq Atuarfia for at tale med børnene om skudepisoden.

- Det er vigtigt at fortælle dem, hvad der er sket, og hvad de skal være opmærksomme på, siger hun.

Ifølge borgmesteren har der været flere vidner til skyderiet, som kiggede på, mens skuddramaet udfoldede sig.

- Så det er sådan nogle ting, jeg var nødt til at sige til børnene, at man skal trække sig væk fra gerningsstedet og hjem, hvis sådan nogle ting sker, siger Stine Egede.

Det er vigtigt, at der bliver talt om skudepisoden, og at det bliver bearbejdet, siger hun fortsat.

Særligt set i lyset af, at flere borgere i Narsaq stadig husker nytårsnat i 1990, hvor syv mennesker blev dræbt under en skudepisode, siger Stine Egede.

- Vi skal tænke på, at Narsaq by har en forhistorie med drab. Det er stadig meget tæt på for mange her i byen. De husker det stadigvæk.

Hvis man har behov for krisehjælp efter skudepisoden, kan man kontakte kommunen, som tilbyder krisehjælp.