Verden så flere fordrevne mennesker i 2020 trods pandemi

Årlig FN-rapport registrerer endnu en gang en nedslående rekord i antallet af fordrevne personer trods corona.
Ifølge FN er det niende år i træk, at antallet af folk på flugt stiger, og der findes nu dobbelt så mange fordrevne i dag som i 2011, hvor tallet lå på lidt under 40 millioner. Foto © : Baz Ratner/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
18. juni 2021 09:30

Selv om 2020 på mange måder stod i coronapandemiens tegn, er antallet af personer på flugt fra krig, vold og forfølgelse steget igen.

Det fremgår af udgivelsen "Global Trends" - den årlige rapport fra FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, som er offentliggjort i dag.

I 2020 steg antallet af fordrevne til næsten 82,4 millioner mennesker, og det er ny rekord og en stigning på fire procent forhold til året før.

- Bag hvert eneste tal er en person, som er blevet tvunget fra sit hjem, og en historie om lidelse og om at være blevet fordrevet, siger FN's flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi, i en meddelelse.

Ifølge FN er det niende år i træk, at antallet af folk på flugt stiger, og der findes nu dobbelt så mange fordrevne i dag som i 2011, hvor tallet lå på lidt under 40 millioner.

Langt størstedelen af de 82 millioner kommer fra fem lande - Syrien og Afghanistan i Mellemøsten, Venezuela i Sydamerika, Sydsudan i Afrika og Myanmar i Asien.

Drenge og piger under 18 år udgør 42 procent af de fordrevne.

- Alene den tragedie, at så mange børn bliver født i eksil, burde være nok grund til at gøre en langt større indsats for at forebygge og stoppe konflikt og vold, siger Grandi.

LÆS OGSÅ FN-chef melder om hungersnød blandt 350.000 etiopiere

Over to tredjedele af de personer, som er flygtet ud af deres land, kommer fra blot fem lande.

I Syrien er 6,7 millioner flygtet ud af landet. I Venezuela gælder det 4,0 millioner, i Afghanistan 2,6 millioner, i Sydsudan 2,2 millioner og i Myanmar 1,1 million.

Men også kriser i Etiopien, Sudan, Sahel-regionen, Mozambique, Afghanistan og Colombia har resulteret i en stigning i antallet af internt fordrevne i landene.