Et nyt studie viser, at jagtedderkoppen, der er hyppig på den arktiske tundra, kan producere to kuld unger på en sommer. Foto: Jörg U. Hammel

Varmere vejr giver babyboom blandt arktiske edderkopper

Jagtedderkopper reagerer på varmere vejr i Arktis og kan producere to kuld unger i løbet af den korte sommer. Det viser nye undersøgelser fra Nordøstgrønland.

Varmere temeperaturer i Arktis giver flere jagtedderkopper. 

Et nyt studie viser, at jo tidligere sneen forsvinder fra jorden, jo større bliver andelen af edderkopper, der kan nå at producere deres andet kuld af unger.

Det oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

- Disse ændringer i levevis er ikke tidligere set, og meget tyder på, at fænomenet spiller en betydningsfuld rolle for arktiske insekter og edderkopper, siger seniorforsker Toke T. Høye om klimaforandringernes betydning i meddelelsen.

Han har ledet det forskerhold fra Arktisk Forskningscenter og Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, som for første gang har vist, at der sker ændringer i reproduktionen blandt arktiske edderkopper.

Gennem knap 20 år har forskerne indfanget jagtedderkopper ved forskningsstationen Zackenberg i Nordøstgrønland som en del af overvågningsprogrammet Greenland Ecosystem Monitoring.

Det gjorde de ved hjælp af små faldfælder, som de placerede i forskellige naturtyper.

 - Vi har nu den længste tidserie af indsamlede edderkopper fra Arktis. De mange data gør det muligt for os at vise, hvordan små dyr i den arktiske natur ændrer levevis i takt med klimaforandringerne, forklarer Toke T. Høye.

Edderkoppen tilpasser sig

Forskerne opfatter edderkoppernes respons på klimaforandringerne som en evne til at tilpasse sig de nye forhold.

Jagtedderkopper lever af små organismer, som eksempelvis springhaler i jorden. Kommer der flere edderkopper – eller insekter – i fremtidens Arktis, kan det ifølge forskerne få en indflydelse på fødekæderne på land.

- Vi kan endnu kun gisne om, hvordan økosystemerne ændrer sig, men vi kan nu slå fast, at ændringer i arternes reproduktion også er en vigtig dynamik at inddrage, når vi skal forstå, hvordan arktiske økosystemer reagerer på højere temperaturer på kloden, siger Toke T. Høye.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt