Rovdrift på hvalros kan have medvirket til nordboernes forsvinden fra Grønland. Ruinerne kan stadig ses flere steder her i Grønland som her i Igaliku.Foto: Jette Arneborg

Var Grønlands vikinger selv skyld i, at de forsvandt?

Et nyt studie viser, at rovdrift på hvalrosser kan være en del af årsagen til, at nordboerne forsvandt fra Grønland.

I 1721 gik den danske præst Hans Egede i land i Grønland med et håb om at finde vikingerne.

Vikingerne måtte han spejde længe efter - de var pist væk.

De grønlandske vikinger, der også kaldes nordboerne, var et nordisk folk, der levede i det sydvestlige Grønland fra år 985 - hvis sagaerne taler sandt.

I dag ved vi, at nordboerne forsvandt i sidste halvdel af 1400-tallet. Men det er endnu en gåde, hvorfor de forsvandt.

Nu har et norsk-britisk forskerhold præsenteret et studie, der kan fungere som endnu en brik i dette puslespil, skriver Videnskab.dk.

Nordboerne, konkluderer forskerne, gjorde livet surt for sig selv og forsvandt, fordi de drev rovdrift på hvalrosserne i Arktis.

De fangede hvalrosser blev mindre og mindre

Det er alment kendt, at nordboerne i 1200-tallet fik hård konkurrence på elfenbensmarkedet, da europæerne i stor stil begyndte at importere elfenben fra de afrikanske elefanter.

I sidste ende kan den øgede konkurrence have fået færre skandinaviske købmænd til at besvære sig med at sejle til Grønland.

Dermed er nordboerne til sidst blev helt isolerede, deres økonomi er faldet sammen, og de har været tvunget til at forsvinde. I det nye studie underbygges denne hypotese - men med et twist.

LÆS OGSÅ Hvalrostænder giver nye spor om nordboernes forsvinden

Gennem DNA-analyser af 67 hvalros-kranier fra handel med Europa kan forskerne nemlig se en interessant udvikling.

Gradvis, indtil nordboerne forsvandt i 1400-tallet, blev hvalrosfangsten præget af mindre og mindre hvalrosser, der blev fanget i nordlige yderområder, længere væk fra nordboernes bosteder.

Det tyder på en mere og mere desperat jagt, der til sidst har ført til en decideret rovdrift, konkluderer blandt andre professor James Barett fra Cambridge University, der er førsteforfatter til det nye studie.

Forsker: Klimaet og isolation er også en del af forklaringen

Jette Arneborg, der forsker i arktisk arkæologi og nordboernes historie på Nationalmuseet, er bekendt med James Barretts arbejde med nordboernes hvalrosfangst.

- Vi (Nationalmuseet, red.) har faktisk bidraget med prøver til deres undersøgelse, og jeg synes, at deres arbejde er fantastisk spændende, siger hun til Videnskab.dk.

- Der er ingen tvivl om, at handlen med hvalrostænder har været afgørende for nordboerne. De levede i en kultur, hvor de havde brug for jern til at fremstille redskaber, så de kunne overleve. Den eneste måde, de kunne få fingrene i jern, var gennem handel med Europa, forklarer Jette Arneborg.

LÆS OGSÅ Hvalrostænder trak nordboerne til Grønland

Hun anerkender derfor også handlen med hvalrostænder som en del af forklaringen på, at vikingerne forsvandt fra Grønland, men påpeger samtidig, at den hypotese langt fra kan stå alene.

Hun fremhæver klimaet og en stigende isolation som to af de mere overordnede forklaringer.

I midten af 1200-tallet kom der er gigantisk vulkanudbrud omkring Java i Indonesien. Den sendte så meget aske op i atmosfæren, at hele Jordens klima blev hårdere, og det har Grønland sandsynligvis også lidt under.

Det koldere og mere ustadige vejr har gjort det mindre attraktivt at handle med Grønland, hvilket har ført til en større isolation, fortæller Jette Arneborg til Videnskab.dk.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt