Vandkraft på vej til Ilulissat

I går blev det sidste skridt taget på vejen mod et velfungerende vandkraftværk i Paakitsoq i nærheden af Ilulissat. Der blev sprængt en forbindelsesvej mellem sø 187 og det tilløbsrør, der fører til kraftstationen.
Skrevet af Peter Troelsen
01. oktober 2012 14:02

Nu kan Nukissiorfiit arbejde videre med den endelige produktion af el, som på sigt skal forsyne Ilulissat med strøm. Oktober måned betragtes som en testperiode og fra primo november kan man forvente vedvarende energi fra vandkraftværket.

-Kraftvarmeværket som vores nye anlæg afløser bruger cirka 6 millioner liter olie om året, så det er megen CO2 udledning, vi skiller os af med til fordel for vedvarende energi. I første omgang kører vi kun med en turbine, men når alt er oppe at køre, så producerer vi 65 gigawatt timer på det nye vandkraftværk, fortæller kommunikationsstrateg Anja Rosa Quist fra Nukissiorfiit.

Det nye vandkraftværk, der er det næststørste Nukissiorfiit har i drift, har også været en stor investering for firmaet, men som tingene ser ud i dag, så varer det ikke længe inden det er en overordentlig god forretning. Det er vandkraftværker gerne, og anlægget i Buksefjorden er et godt eksempel derpå. Det blev afskrevet på under de 15 år, som ellers var projekteret.

-Kontraktsummen på vandkraftværket i Ilulissat er på 568 millioner kr. med tilbagebetalingstid på 15-20 år. Når værket er afskrevet, står vi med CO2-neutral energi i stedet for energi lavet på fossile brændstoffer, og det er både økonomisk og miljømæssigt en god forretning, siger Anja Rosa Quist til knr.gl.