Vajgat musik kommer i nye klæder

De sidste beboere af Qullissat forlod kulminebyen i 1972. 40 års dagen bliver markeret med nyfortolkning af Vajgat musikken. Premieren skal ske i Qullissat.
Skrevet af Noah Mølgaard
18. november 2011 09:27

Det er ikke kun en dyster historie, der hører til Qullissat. Den forladte by har opfostret sine børn, som i dag giver meget til samfundet.

Det er det budskab teaterinstruktør Makka Kleist vil fortælle i forbindelse med opførelsen af 'Vajgat orkesteret'. Hun laver et manusskrift ud fra Vajgat-sangene, og det bliver sangerinden Kimmernaq Kjeldsen, der skal synge evergreens, som Jens Hendriksen (Jensinnguaq) og Jens Leibhardt (Jensequtaaq) skrev for fem årtier siden. Sangene er stadig ørehængere for mange og nu kommer de i nye klæder.

- Det bliver Kristian Søgaard, der skal lave nye arrangementer af sangene. Og det er tanken at sangene bliver udgivet som cd hvis alt går vel, siger Svenn Bernhard Syrin fra det stadig unavngivne nationalteater til KNR.

Omtale af Qullissat har været omgærdet af sorg efter at byen, der på et tidspunkt havde et indbygger tal mellem 1.5.00 og 2.000.

- Vajgat orkesteret bliver lavet i positiv ånd, og ikke som et offer i den sørgelige historie. Det bliver en tak til Qullissat for at have givet sine efterkommere så meget styrke at de gennem mange år har tjent samfundet på en god måde, forklarer Svenn Bernhard Syrin.

Premieren sker i Qullissat, hvor det forventes at mange sejler til den forladte by for at markere 40 året for lukningen af byen. Og det bliver under markeringen, at stykket 'Vajgat orkesteret' bliver vist for første gang.

- Makka Kleist laver et manuskrift, hvor hun tager udgangspunkt fra sangene. Det bliver Kimmernaq Kjeldsen, der skal synge sammen med en mandlige korsanger. De vil blive akkompagneret af fire musikere, fortæller Svenn Bernhard Syrin.

Premieren sker den 7. juli og den bliver også vist i andre byer.