Vagthund mod korruption: Undersøg forløbet af jollesagen

Tre toppolitikere fra Siumut har modtaget 800.000 kroner i tilskud til indkøb af joller. Tranparency International Greenland vil have sagen undersøgt.
- Er det sådan så at alle ansøgninger bliver behandlet lige hurtigt, og alle får så store tilskud som de tre politikerne?, spørger næstformand i Transparency International Greenland, Anita Hoffer. Foto © : KNR
16. september 2020 15:57

I omegnen af 800.000 kroner har Selvstyret givet i tilskud til tre toppolitikere i Siumut gennem den såkaldte fiskerifinansieringspulje.

Det skriver Sermitsiaq.AG.

Det er politikerne selv, der har lavet loven, som giver dem mulighed for at søge tilskud. Og derfor bør Revisionsudvalget eller Inatsisartuts Ombudsmand nu undersøge, om behandlingen af ansøgningerne fra de tre toppolitikere er foregået efter reglerne.

Det mener antikorruptionsorganisationen Tranparency International Greenland.

- Loven er lige for alle, og den skal gælde for alle. Derfor opfordrer vi fra Transparency International Greenland til, at man undersøger, om loven så også er lige for alle, siger næstformand Anita Hoffer.

- Er det sådan så at alle ansøgninger bliver behandlet lige hurtigt, og alle får så store tilskud som de her politikere?. 

Tilskud til 800.000 kroner

Ifølge Sermitsiaq.ag har den nuværende næstformand i Siumut og tidligere naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse, sidste år fået over 332.000 kroner i tilskud til en ny Poca 770. 

Endnu en tidligere naalakkersuisoq for fiskeri - Nikkulaat Jerimiassen - har ifølge Sermitsiaq fået knap 265.000 kroner til en ny båd. Det skete tilbage i 2016.

Samme år fik Henrik Fleischer, den nuværende formand for Inatsisartuts fiskeriudvalg, næsten 200.000 kroner i tilskud til en ny Poca 770. 

LÆS OGSÅ Medie: Politikere købte joller med offentligt tilskud

Alle tre politikere siger til Sermitsiaq.ag, at de ikke har brudt loven. De siger, at der ikke er noget i vejen for, at de modtager tilskuddet, fordi de er erhvervsfiskere.

Og derfor bør de tre bakke op om en undersøgelse, mener Anita Hoffer. 

- Hvis de ikke mener, at de har gjort noget forkert, så skal de jo bare bakke op om, at det bliver undersøgt, om loven er lige for alle, og at alle bliver behandlet ens, siger hun.

- Så må de jo være nogle af de første til at bakke op om sådan en undersøgelse.

Udnytter situationen

De tre politikere har været medlemmer af Inatsisartut, og to af dem har samtidig være medlem af Naalakkersuisut. Og dermed har de selv været med til at lave den lov, som giver dem mulighed for selv at søge støtte. 

Og det kan udnyttes, forklarer Anita Hoffer.

- Hvis man sætter betingelser op, som kan gøre, at det er nemmere for den enkelte selv at søge efterfølgende, så udnytter man sådan set den position, man har. Og man udnytter, at man kan påvirke lovgivningen, siger hun.

Derfor foreslår antikorruptionsvagthunden, at flere mennesker behandler ansøgninger fra toppolikere for at undgå særbehandling.

- Man kan sprede sagsbehandlingen udover flere personer. Så det ikke er den enkelte, der skal sidde med det alene, siger hun.