Værdifuldt Mathias Storch-manuskript kommer hjem

Mathias Storchs originale håndskrevne manuskript til den første grønlandske roman, Sinnattugaq, overdrages i dag til Grønlands Nationalmuseum sammen med en lang række andre historiske dokumenter.
Skrevet af Martine Lind Krebs
04. juni 2014 07:24

Arktisk Institut fylder 60 år i dag, og det falder sammen med afslutningen på en treårig gennemgang af instituttets dokumentarkiv for at finde frem til, hvilke dokumenter, der hører hjemme i Grønland.

Derfor fejrer Arktisk Institut sit jubilæum med en overdragelsesceremoni på Grønlands Repræsentation i København i eftermiddag.

Det er en medarbejder fra Grønlands Nationalmuseum og en medarbejder fra Rigsarkivet, der har pløjet alle dokumenterne i Arktisk Instituts samlinger, og de har i fællesskab fundet frem til en lang række af arkivalier, der retteligt hører hjemme i Grønland.

Heriblandt er blandt andet folketællingsmateriale, optegnelser fra personer som  kolonibestyrer Holger Dan Møller, distrikslæge Jens Erland Donner, KGH-direktør Jens Fynbo og Knud Rasmussens far, Christian Rasmussens, dagbøger. Samtidig er en stor del af materialet blevet indskannet, så det fremover kan findes digitalt.

Som noget helt særligt har Arktisk Institut også søgt om tilladelse fra kulturværdiudvalget til at udlevere kulturskatten Sinnattugaq's originalmanuskript til Grønland. Sinnattugaq var den første grønlandsksprogede roman, som særligt markerede sig ved, at den var stærkt samfundskritisk og kritiserede Grønlands uddannelsesniveau.

Ifølge reglerne hører dokumenter, som har offentlig proviniens - altså er udarbejdet i tjeneste for staten - hjemme i det land, hvor de blev skrevet. Men da Sinnattugaq er en privatpersons arbejde, falder det ikke ind under denne kategori. Arktisk Institut vurderede alligevel, at manuskriptet burde ligge i Grønland, hvor det blev skrevet, oplyser arkivchef Lisbeth Valgreen.

Grønlands Nationalmuseum fejrer modtagelsen af bogmanuskriptet den 20. juni på 100 års jubilæet for Sinnattugaq.

Arktisk Institut blev grundlagt i 1954 af polarforskeren Eigil Knuth og kaptajn Einar Mikkelsen. Det er første gang, der nogensinde overdrages materiale fra Arktisk Institut til Grønland. Arkivprojektet er betalt af Arkivpuljen og Arktisk Institut selv.