Boliger til evakuerede: Uummannaq får ny bydel

Maskinerne er rykket ind i det vestlige Uummannaq. Der er sat gang i arbejdet med at bygge permanente boliger til de evakuerede borgere fra sidste års naturkatastrofe.
20. juni 2018 06:54

Bilen stopper knasende i den vestlige ende af Uummannaq. Her ligger byens yderste huse og man kan ikke komme længere mod vest i bil - eller det kunne man ikke.

For i forlængelse af den gamle vej går nu en nyanlagt vej ind mellem klipperne. Skærverne og klippestykkerne er lysegrå og træder lyst og nybrudt frem mellem de vejrbidte og lavbetrukne klipper i sorte, brune og mørkegrå nuancer.

LÆS OGSÅ Katastrofen sidder stadig i de evakuerede

Avannaata Kommunias fungerende driftsleder i Uummannaq, Kaaleeraq Grønvold træder ud på den nyanlagte vej. Den er begyndelsen til Uummannaqs nye bydel. Det er her Selvstyret er begyndt arbejdet med at bygge permanente boliger til de evakuerede fra flodbølgekatastrofen sidste år.

Forarbejdet til boligerne er igang

Kaaleeraq Grønvold peger ud over området.

- Fundamenterne til Nuugaatsiaq- og Illorsuitborgernes nye huse er blevet tegnet. Man er i gang med at lave elinstallationer og man har markeret, hvor der skal være kloak- og vandledninger, forklarer han.

 

Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn

 

LÆS OGSÅ Fjeldsider i Karrat Fjord er ustabile

Den nye bydel blev nødvendig efter den 17. juni 2017. Den lørdag aften for et år siden styrtede et stykke fjeld i Karratfjorden og udløste en flodbølge, der i løbet af få minutter ramte to bygder og krævede at beboerne blev evakueret.

En overhængende fare for et nyt fjeldskred gør det nu uforsvarligt at flytte tilbage, og det er derfor Selvstyret bygger nye boliger til de mange borgere, der for et år siden blev gjort hjemløse af naturens raserende kræfter.

Mulighed for huse i bymidten

Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn

På kommunens kontor peger fagforvaltningschefen Makkak Markussen på et kort over Uummannaq.

Vest for området, hvor den nye bydel skal ligge, kan man på en klar dag skimte Qaarsut, hvor områdets eneste lufthavn ligger. Mod nord tårner det ikoniske hjerteformede bjerg sig op. Bjerget, der har givet Uummannaq sit navn.

LÆS OGSÅ Bygdefællesskabet er i ruiner

- Der er lavet byggemodning og en ny vej. Jeg ved, at materialerne er på vej, men vi ved endnu ikke, hvor mange huse, der skal bygges.

Fagforvaltningschefen fortæller også, at kommunen udover den nye bydel har set på muligheden for at bygge ovenpå gamle fundamenter i midten af byen.

- Men, det kommer an på om Selvstyret godkender det, for det er jo dem der skal bygge huse. Forslaget er dog sendt til dem, siger hun.

Selve byggeriet begynder denne sommer

Afdelingsleder i departementet for boliger, Embla Kristjánsdóttir, skriver i en mail til KNR, at Departementet for Boliger er i færd med at forhandle kontrakten med en entreprenør om at bygge de mange huse.

Ifølge planen skal byggeriet begynde til sommer, oplyser afdelingslederen

LÆS OGSÅ Nye boliger klar til jul næste år

Boligerne var forventet færdige inden jul, men byggeriet er allerede forsinket, fortalte borgmester Palle Jeremiassen søndag til KNR. Forsinkelsen skyldes ifølge borgmesteren mangel på arbejdskraft.

Husene til de evakuerede bliver en opdateret udgave af Illorput 2000, der får navnet Illorput 2021. I den nye udgave er der blandt andet ændret på gulvkonstruktionen og isoleringen.

 

Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn